Реклама / Ads
5| 4797 |20.06.2010 НОВИНИ

Бойко свали тока с 3%

.
Бойко Борисов
Електроенергията ще поскъпне от 1 юли с 2, а не с 5%, както се очакваше, и не с 10%, както настояваха от енергото.
 

Новината дойде от специално изявление на премиера заедно с шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, пише в днешния си брой вестник Труд. Неотдавна Борисов настоя регулаторът да прегледа под лупа сметките на енергото. Има огромен натиск заради това, което правим, но съм готов да понеса разговор и с Европейската комисия, зарече се Борисов.

След намесата на премиера Бойко Борисов токът ще поскъпне с 2% от 1 юли, а не с 5 на сто, както се очакваше преди това. В трите електроразпределителни дружества (ЕРП) - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, от днес ще влязат данъчни за проверка, а ако се окаже, че има по-тежки нарушения - и прокурори, обеща Борисов. Премиерът направи вчера специално изявление за медиите заедно с шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, след като приключила проверката на енергийния регулатор в ЕРП-тата.

“Това, което правим, ще ни донесе много неприятности.
Огромни лобистки кръгове ще оказват огромен натиск”, каза премиерът. “В западната преса мен ме обвиняват, че съм човек, който едва ли не иска да прогони чуждите инвеститори. А ние искаме ДКЕВР да регулира така дейността на дружествата, че да е справедлива за българските граждани, нищо повече”, емоционално продължи Бойко Борисов. Но не спря дотук: “Има публикации в западната преса, изказвания на уважавани от мен посланици, но аз съм си научил урока от канцлера Ангела Меркел, че нищо не трябва да се крие от обществото. Сега с възможностите на държавата, с глоби, ще се опитаме да върнем парите, които са дадени.” Борисов каза, че много от договорите на ЕРП-тата били без дати. Според премиера почти всички в сегашния състав на регулатора били свързани с ЕРП-тата.

“Готов съм да понеса разговор и с Европейската комисия, сигурен съм, че ще се стигне до тях”, каза още Борисов.
Натискът бил огромен и той “дошъл (пред медиите - б. р.), за да го поеме и отклони от ДКЕВР.” Борисов даде пример за натиск: заради развалената концесия за боклука в София с Румен Гайтански-Вълка срещу него се водело дело в Ню Йорк. Семерджиев обясни в началото на пресконференцията, че с 3 на сто ще бъдат намалени признатите разходи за технологични загуби на трите ЕРП-та, в резултат на подробния одит, на който били подложени. Оттук щяло да дойде и по-малкото увеличение на тока за гражданите. Чрез прехвърляне на дейности на свои фирми ЧЕЗ и Е.ОН изкуствено са завишавали разходите си, което водело до намаляване на отчетената печалба и съответно на по-малко данъци за държавата, обясни Борисов. “Цифрите са конкретни, макар че ни ги дадоха с неохота”, допълни Семерджиев. И даде пример, че от ЧЕЗ завишили с 36% разходите си за външни услуги за 2009 г. в сравнение с 2008 г.

Борисов намекна още в събота, че токът може и да не поскъпне: “Все още държавният регулатор не е дошъл при мен да ми докаже, че това ще бъде цената. Мисля, че когато дойде при мен, може би ще я намаля.” Трите дружества настояваха за повишаване на цената на тока с около 10%. Журналистите се опитаха вчера да използват срещата с премиера Борисов, за да му зададат и други въпроси. Питането дали догодина ще се повишат данъците обаче го разгневи. И той избухна: “Месеци наред, вече половин година, се говори само как ще вдигаме данъците, а всъщност не ги вдигаме. А вие си пишете всеки ден за едно и същo, така че, моля ви, различни мнения, на различни експерти, икономисти могат да си ги казват, но вземането на такива решения, става публично и ясно и те се обявяват.” (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5246 |12.06.2010 Бойко категоричен: Няма пари за Бургас-Александруполис . 13| 5056 |12.06.2010 Царят: Не наричайте Бойко мой бодигард! . 25| 11210 |26.05.2010 Дават на прокурор съветник на Бойко Борисов . 1| 5265 |19.05.2010 Вицета на Бойко раздвоени за Танов, Генерала ги нахока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads