Реклама / Ads
7| 6098 |09.10.2017 НОВИНИ

Бойкотираха ли управляващите партии КСНС при президента или да

.
Безпрецедентното за най-новата ни история прекъсване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев говори за задълбочаване на противоречията между управляващата коалиция и държавния глава. Това е безспорно и провалът показва много точно отношението на политиците ни към темата..
 
Но самият бойкот след 3 часа разисквания не е толкова голям проблем, ако не беше станал по темата, която вероятно е най-важната в дневния ред и на обществото, и на политиците в България- корупцията и начините за справяне с нея.

Румен Радев хвърли камък в блатото като заяви ,че борбата с корупцията не е приоритет на българските политици. Това не е нещо ново, знаем си го поне от 15-20 години, но казано от държавния глава придобива особен смисъл. Интересното е,че Радев не разграничи управляващи и опозиция при констатацията си , което също е правилната позиция, отразяваща обективната реалност в страната.

Разминаването обаче между управляващи и партиите извън властта, които обаче трудно можем да определим като "опозиция" продължава да стои на дневен ред. Докато Корнелия Нинова нарече случилото се на съвета при президента-провал  и бойкот и посочи виновниците в лицето на представителите на управляващата коалиция, Цецка Цачева побърза да замаже впечатлението и обяви ,че просто са прекъснали заседанието и следващия вторник ще продължат да разговарят по темата.

Разликата в ранга на направилите двете изказвания показа и още нещо- за ГЕРБ темата е достойна за министър на правосъдието, провалил се като кандидат-президент, за БСП това е явно писта номер 1, щом Нинова не пропусна да изрази отношение към случилото се. Някъде в миманса остана премиерът Борисов, позакъснял за Консултативния съвет под благовиден предлог, както и Сотир Цацаров, скрил се зад гърбовете на политиците още при първата си поява в Президентството.

Точно тези двама души имат пряко и директно отношение към темата за корупцията и точно те трябваше да говорят за възможните мерки за ограничаването й. но не би. Което ясно подсказва какво ще се случи след седмица на втората част от КСНС-ГЕРБ ще изчакат разговорите да свършат, а в парламента ще прокарат това, което искат. Тоест, ще имаме още един или дори два органа за борба с корупцията, но самата борба ще остане невидима за обществото.

Нещо като административната реформа на Томислав Дончев-ще променяме нещата с чиновниците, но дали ще има съкращения, това остава да се уточнява.така и тук-ще се борим с корупцията, но резултати и представители на властта, злоупотребили с положение или облагодетелствали се за обществена сметка в затвора не чакайте. Румънският модел не е за нас, тук всички са свързани-бивши, бъдещи и още по-бъдещи управляващи.  

Георги Александров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9642 |04.10.2017 Румен Радев сряза Борисов: Не може да има разбирателство с управляващите в името на корупционен комфорт . 4| 5184 |01.10.2017 Николай Николов: Протестът на гражданите в ”Лозенец” е справедлив, управляващите в СО се подиграват с тях . 7| 4147 |01.10.2017 Пет партии са против ликвидирането на Комисията по досиетата . 3| 5158 |28.09.2017 Пет партии призоваха БНБ да не одобрява Стоян Мавродиев за шеф на ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads