Реклама / Ads
8| 5751 |07.02.2020 НОВИНИ

Боил Банов: Мога само да се усмихна ехидно. Видеото на Фондация ”Тракия” е комично

.
Боил Банов
”Мога само да се усмихна ехидно”, заяви министър Боил Банов на въпроса как ще коментира кадрите, разпространени от Фондация „Тракия“, в които се виждат мъже с кашони да излизат от лабораторията на организацията.
 

В предаването "Лице в лице" по бТВ Банов определи кадрите като "комични".

 

Малко преди това Банов коментира изказване на реставраторът проф. д-р Веселина Инкова за опитите преди дни да бъдат иззети антики от музея на Фондацията по неподхохдящ начин с думите: „Професорската говори иносказателно. Може да е попитана как се изнася и тя да отговаря „не се изнася така“, заяви Банов.

 

В отговор на въпрос какво ще проверява Министерството на културата във връзка с колекцията, която прокуратурата иска да бъде иззета Банов обясни, че музеят е регистриран с 212 експоната от колекцията, за които има документация. По думите му и това ще бъде проверявано, защото "не знаем как е правен анализа". Банов заяви още, че за 2 700 предмета е подадено заявление за категоризация и регистрация в министерството, но това било само на лист, подаден от собственика.

 

"Собственика е отговорен за това, защото той трябва да плати да се направи анализ и да се види дали това е ценност или не.", отговори Банов на въпроса защо се е проточила процедурата по регистарция на предметите. 

 

"Тепърва ще се изяснява колко са предметите вътре, защото според мен те са доста повече. Ние ще използваме всички възможни институции. Ако трябва ще използваме и чужди, европейски лаборатории за идентифицирането. Проверяваме всичко, абсолютно всичко.  Законосъобразни са 212 предмета, регистрирани 2009 г. Но и тях ще проверим, защото не знаем как е правен анализа. За всички други предмети ще направим същото. Ние ще съберем цялата информация в срок от два месеца и тогава ще дадем становище.", каза още Банов.

 

"Не знаме какво е имало преди, за да можем да кажем дали е имало нещо изнесено. Това какво заварваме е това, което е вътре.", бе категоричен министърът, запитан дали има изнесени предмети от колекциите на Фондация "Тракия" или собственост лично на Васил Божков.

 

"Ще проверяваме и картините, но археологията е най-важна, защото тя е изключителна държавна собственост, дори и да фигурира в частни колекции. Така е и с картините, за тях също ще проверяваме дали са автентични или не. Ще правим проверка на колекциите с цел законосъобразност и законосъобразни действия с тях.", обяви още министърът на културата, и допълни, че те са длъжни да се грижим и за държавното и за частното по един и същи начин, когато то касае паметта на нацията.

 

По повод скандалът, че в Лувъра в Париж ще бъде представена българска изложба, с православни икони, като част от ислямското изкуство Банов обясни, че изложбите са договорени и подписани 2012 г., а 2016 година са преподписани пак. "2017 г., когато аз станах министъ, съм се договори да е изкуство в България, всякъкво. Лувъра показва тенденции. И аз да бях и аз бих подписал за такава изложба", категоричен бе министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5100 |31.01.2020 Боил Банов: Не знам на какво основание се изземват колекциите на Божков, но навсякъде има експерти . 11| 4568 |30.01.2020 НС реши: БНБ и Горанов не могат да пипат курса на еврото . 0| 4703 |28.01.2020 До 31 януари е срокът, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си . 5| 5889 |27.01.2020 Хидроинженер: Квартали в София могат да преминат на воден режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads