Реклама / Ads
38| 14789 |25.08.2019 ГЛАСЪТ

Боил Банов превърна скандала с примата Дарина Такова и Музикалното училище в сюжет по Кафка

.
Дарина Такова Източник: БГНЕС
Пореден абсурд. Този път заскърца класическата музика и пеене. Примата Дарина Такова е отрязана от директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където Такова кандидатствала за преподавател. Такова – преподавател! Самото й решение да се посвети на това свято дело и да отглежда млади таланти за оперната сцена е достатъчно за възхищение и подкрепа.
 

И не се нуждае от коментар. Е, да, но Столина Добрева – директорката – е на друго мнение. И извадила от нафталина някакви формални „пречки“, които освен нелепо звучат и грозно. Обидно е да ги повтаряме, защото формализма и неуважението в тях са в конски дози…

 

Случаят обаче става още по-абсурден, след като министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директорката Добрева. Бърза и строга реакция, вероятно и справедлива, но Банов я демонстрира във Фейсбук чрез нещо средно между есе и биографична справка на Такова. Нелепото в случая е, че министърът заявява своя санкция не по служебен ред, а като гражданска позиция. За какъв дявол тогава заема стола на висш държавен чиновник? Да беше извикал в кабинета си Добрева, или пък да беше отишъл в нейния кабинет и да и потърси сметка. Можеше също да вдигне телефона, да набере номера й и да каже: „Ало, Банов съм“… Тя щеше да разбере на мига кой се обажда.

 

Оперната прима Дарина Такова няма нужда от специално представяне. Името и талантът й са известни в цял свят; пяла е на най-големите сцени – от Ла Скала, през Кралската опера в Лондон до Метрополитън опера.

 

Има обаче нещо друго, за което не се споменава в повествованието на гадната случка. Става дума за гражданската позиция на Такова, която тя не се бои да изразява по различни поводи. Такова бе ярък защитник на музикантите от БНР, които миналата година протестираха седмици наред с искане поне малко да им вдигнат мизерните заплати. Ама наистина мизерни. Такова критикува правителството, че се отнася по безобразен начин с музиканти на високо професионално ниво.

 

През 2018 г. Такова се яви на конкурса за директор на Националната опера, който бе спечелен от предизвестения победител акад. Пламен Карталов. Той бе и до този момент директор. Тогава Такова написа в социалните мрежи по повод решението на комисията и за самия Карталов текст, в който заяви, че Операта ни е занемарена, овехтяла и вмирисана на яхния. От нея лъха на старо, гнило и евтино… Разбира се Такова не получи обществена подкрепа, защото на повечето българи, заети с оцеляването си, не им е до скандалите в музикалния бранш, особено когато е извън границите на чалгата и поп-фолка. А и по принцип българите не си падат по подкрепата. Силата им в жанра "сеир"...

 

Вече се досещате, че реакцията на директорката Столина Добрева може да е продължение на случилото се тогава. В България човекът с позиция не е желан. Той е опасен, защото говори за нелицеприятните неща в живота, а властта иска да бъде хвалена, превъзнасяна и да й се благодари за грижите, които… и т.н. и т.н.

 

Хитрецът Банов пише във Фейсбук емоционално и правилно, но това е само тест – да чуе реакциите какви ще са и откъде ще дойдат. Второто е особено важно за него. За обществото обаче много по-важно е да узнае, защо това се случва. Къде се крият корените на явлението всепризнати и доказани българи да бъдат отхвърляни в собствената си държава. А уж много искаме да се върнат. Вятър и мъгла. Работата на министъра е да съдейства проблемът да се разреши без да бъдат унижавани и двете страни. Защото и директорката Добрева със сигурност е професионалист с качества и заслуги.

 

Днес Банов пише в мрежата, за да изглежда готин. Утре обаче ще поиска премиерът Борисов да се намеси, за да прехвърли отговорността. И тогава нещата наистина ще ударят в земята и самият Кафка…

 

Да не забравяме и Вежди, който след титаничните усилия с министър Данаил Кирилов да преборят фалшивите новини, ще се включи с високоградусова реч… В посока на вятъра, естествено.

 

Най-оглушително обаче е мълчанието на музиканти и колеги на Такова. Няма тяхно мнение – в подкрепа или не, няма позиция. Тишина и страх. Да не би да пишат писма в подкрепа на номинирането на Иван Гешев за главен прокурор? За Гешев винаги ще се намери подкрепа, но за Дарина Такова - трудно.

 

Защото сме българи.

 

***

 

Ето какво е написала Дарина Такова във Фейсбук:

 

География на унижението, част трета

 

Излагам сухи факти. Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, Лисеу, Ла Фениче, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, Джулиърд скуул, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

Училището, което съм завършила, което е било дом на три от международните ми майсторски класове (мой индивидуален, както и в екип с Ричард Баркър и Лучана Д'Интино), и където години наред бях в безупречна комуникация и сътрудничество с историческия директор Милка Митева - музикант, желязна лейди, космополит и ненадминат дипломат, извел от училището на музикалната сцена десетки гигантски таланти.


На мен ми бе обяснено от новата директорка (обявила помпозно в интервю, че ВРЪЩА ПРЕСТИЖА НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ (?!?!?!?!?!?!?!)), че:


1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що "завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4.50".


2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.


Отделете от 3 до 5 минути да поразсъждавате върху това. На мен ми отне малко повече, за да не избухна".

 

***

На свой ред директорката на Националното музикално училище Столина Добрева заявява пред някои медии, че с нея не е разговарял нито министърът Боил Банов, нито друг представител на министерството. Тя научила за исканата й оставка от медиите и от писания в мрежата. Категорична е, че уважава Дарина Такова и постигнатите от нея успехи, но се придържа към правилата.

 

***

Каква унизителна ситуация за всички. Четеш форумите и се чудиш: И Банов прав, и Такова, че и директорката Добрева... Добре, де, ама сопраното със световна кариера не преподава, правилата са непреодолими, министърът се възмущава, но не взима решение, форумците кръстосват шпаги, музиканти наблюдават отстрани, на баровците не им пука - заети са да харчат милиони от бюджета и еврофондове.

 

Харесва ли ви тази картина? Харесва и още как - маце, дай още една бира, че почва мачът.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 22376 |27.07.2019 Сайт се превърна в политическа полиция, издирва „лоши“ протестиращи . 12| 21580 |30.07.2018 Примитивът, мунчото на МВР стефан балабанов се възбудил и дава акъл . 5| 21136 |03.08.2017 Защо делото „КТБ” се превърна в кошмар за спецпрокурора Гешев . 39| 11167 |09.09.2015 Корупцията и съдебната система превърнаха 9 септември в блян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads