Реклама / Ads
3| 4242 |25.11.2019 НОВИНИ

Боил Банов няма да подава оставка, въпреки загубените две дела

.
Боил Банов
Трябва да уточня, че държавата е защитила държавния интерес. 3 години са се водили дела с тази фирма. Те, за съжаление, са загубени на двете инстанции, на които се води чрез доказателства, анализира се материала. Това коментира пред Нова телевизия министърът на културата Боил Банов.
 

Припомняме, че след като Министерство на културата пропусна последния срок за да обжалва съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към изпълнителя на строителните дейности по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика", с определение на ВКС делото бе окончателно приключено.

 

Определението на ВКС от 4 ноември 2019 г. е окончателно и не подлежи на обжалване, а това означава, че Министерството на културата не само няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, но трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски по делото, което се точи от 2017 г.


Отиването на ВКС на последната инстанция, то вече не води до анализ на това какво се слува, там се претендира евентуално ако нещо процедурата не е спазена, ако съда не е приел някакви доказателства и т.н., така че то в някаква степен е формално.

 

"Държавният интерес е защитен. Да, ние губим делата на двете инстанции. Това е въпрос вече на преценка на съда. Тази трета инстанция сама по себе си нямаше да промени нищо. Неотиването на нея за нас не е административна грешка, не е стеченеие на обстоятелствата. Проведе се сериозен дисцилинарен съвет в Министерството на културата. Снеха се показания. Направи се пълен анализ на деловодната система. Дисциплинарният съвет твърдо счита, че има злонамереност в действията по необжалването и пропускането на срока. Смятаме, че това е тенденциозно, предали сме всички материали на прокуратурата, която да предприеме нещо", каза още Банов.

 

"Това няма как да е повод за оставка. Един перманентен натиск инсинуиран няма как да бъде повод за оставка, има повод за сериозно разследване. Човек в семейството си разчита на хората около него, на децата си, прави всичко възможно те да растат сериозни граждани, да имат амбиции, да са здравомислещи, да имат морал. Но невинаги успява, невинаги във всичко. Аз твърдо вярвам, че моят екип е много сериозен, много качествен и последните 2,5 години го доказват. Това, че вътре има гнили ябълки, моята работа е да ги изведа от структурите на министерството, за да не вредят на българската култура на първо място, а после на мен. Аз имам обяснение, знам всичко. Предали сме доказателствения материал, който сме събрали, и е много интересен. Ще бъде интересно тяхното разследване. Атаката е една и съща от едно и също място. например в едно печатно издание има снимана една страхотна къща, ама наистина уникална, и пише, че е на моята съпруга. Само дето не е нейната.

 

Показаната къща е с ограда за 70 000, а на съпругата ми къщата е с телена ограда и е строена преди 40 години. Те са едни малки деликатни разлики, малки капки, които се наливат в обществото. Аз го живея много време, хубавото е, че свикнах и го приемам по-лесно. Хубавото е, че непримиримостта ми срещу подобни неща се е увеличила", обясни Банов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4156 |23.11.2019 Стойчо Кацаров: Национална детска болница няма да реши проблемите ни . 13| 5018 |20.11.2019 Вода няма, но Нанков ще вземе мерки; Цацаров пък взе КПКОНПИ, а ние духаме супата . 14| 5875 |20.11.2019 Стефан Гамизов: Бре камаради гербаджии, във вас няма нищо дясно . 1| 3992 |18.11.2019 Хасан Адемов: Няма да се реши нито един проблем с неплащането на първия ден на болничния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads