Реклама / Ads
4| 7680 |14.05.2017 НОВИНИ

Боил Банов: Поздравих Криско за разкрепостяване на министерството

.
Боил Банов Източник: bTV
Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил. Ще изискаме от Японеца. Липсват около 95 млн. лв., които са ни необходими, за да можем да покрием минимума и да извършваме политики. Това каза министърът на културата Боил Банов.
 
„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви Банов пред bTV.

110-годишната къща в центъра на София, доскоро паметник на културата, беше съборена, като на нейно място трябва да се появи паркинг. Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца.

На въпрос как Министерството на културата ще накара Японеца да възстанови паметника на културата, Банов отговори: Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване.

Той уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни

Около казуса с Двойната къща стана ясно, че на бившият министър на културата Петър Стоянович му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник.

Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно – „ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък”.

„Исках много сериозно да либерализирам политиката на Министерството на културата през тези поздравителни адреси”, коментира Боил Банов общественото недоволство, че е изпратил поздравителен адрес на рапъра Криско за рождения му ден.

Писмото, което Криско сподели в своята „Фейсбук” страница, предизвика много негативни реакции в културните среди.

„Аз лично не слушам такава музика, не слушам Криско, не съм му фен”, коментира министърът.

„Държа в работата си занапред да разкрепостя, да дам възможност на много хора, на много артисти да усетят, че макар и в малка степен, към всеки един от тях държавата има отношение”, допълни още Банов. По думите му заради негативната реакция на неговия поздрав, той щял да прекрати изцяло традицията в изпращането на поздравителни адреси.

Той коментира и парите за култура: „На нас ни липсват около 95 млн. лв., които са ни необходими, за да можем да покрием минимума и да извършваме политики”.

„Аз не просто ще работя за повече пари в културата, аз ще защитавам с ясни тези и параметри необходимостта от по-голямо финансиране”, допълни още Банов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3877 |03.03.2017 Папата, САЩ, Русия, Палестина, Пакистан и Белгия ни поздравиха за 3 март . 8| 4189 |24.05.2016 В Деня на буквите поздравиха софиянци с правописна грешка . 1| 6479 |09.11.2015 Иван Чобанов: С протестите може да се правят по-смислени неща в МВР . 28| 5084 |15.10.2015 Владици и обикновени хора поздравиха патриарха за ЧРД в Троянския манастир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads