Реклама / Ads
7| 5122 |31.01.2020 НОВИНИ

Боил Банов: Не знам на какво основание се изземват колекциите на Божков, но навсякъде има експерти

.
Брифинг на Министерство на културата
Министерството на културата има свои представители на всички адреси на Васил Божков. Приготвени са депата на Националната художествена галерия и на Националния исторически музей.
 

Това заяви пред журналисти министърът на културата Боил Банов по повод акцията за изземване на колекцията на Васил Божков.

 

По думите му Министерство на културата е сезирано и работи с полицията и прокуратурата от самото начало на случая. Министърът на културата не коментира какво налага изземването на произведенията на изкуството, нито се ангажира със срок кога ще бъдат изнесени античните предмети.

 

"Всякакви хипотези за чували са несъстоятелни. Има представители на Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Нашите експерти са много подготвени. Тези практики процедури, въобще не е ставало въпрос за това как да се отнесем към културни ценности, как да ги опаковаме и как да ги пренесем. Гарантираме с нашето присъствие и с нашите експерти, че всичко ще бъде опаковано, съхранено за бъдещето на нацията. Всички мерки нещата да се случват под контрола на Министерството на културата са взети. Няма миг, в който нещо да се случва без нашите експерти на място да определят реда и начина.", заяви още Банов.

 

Министърът обясни, че за всеки отделен предмет изискванията за транспортиране изискват да бъде изготвен специална кутия, в която се издълбава формата на всеки индивидуален предмета, след което самата кутия се обезопасява и транспортира.  Банов заяви също така, че нищо няма да бъде изнесено безда е надлежно описано.

 

Той увери, че депата, в които ще се съхраняват колекциите разполагат с необходимите условия за съхранението им - влагоуловители, подходяща температура и охранителни мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6349 |29.01.2020 Васил Божков: Не знам какво се случва, никой не ме издирва . 8| 5879 |28.01.2020 Близнашки за Гешев и имунитета на президента: Не знам дали има скрити мотиви . 9| 10639 |14.01.2020 Адв. Емил Георгиев: Не знам дали Ревизоро е лобист на Лукойл, но лансираше закон, удрящ малките бензиностанции . 0| 3618 |06.01.2020 Радев ще участва в церемонията за освещаването на бойните знамена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads