Реклама / Ads
4| 5701 |09.08.2019 НОВИНИ

Бойни самолети на САЩ, Великобритания и Канада се издигнаха срещу руски

.
F-22 съпровожда руски Ту-95 на 8 август
Два случая на прихващане на руски военни самолети изправи на нокти както Москва, така и НАТО. Подобна ситуация „на ръба“ не е имало от времето на „студената война“, заявяват дипломатически източници от САЩ, Великобритания и Канада. На 8 август цяла група американски и канадски самолети излита по тревога на север от бреговете на Аляска и Канада.
 

Става дума за двойка изтребители F-22, E-3 Sentry AWACS AWACS, американски самолет KC-135 и два канадски CF-18. Целта им са два руски стратегически ракетоносци Ту-95, летящи над морето и т.н. Скала на Бофорт.

Прихващането е станало в „зоната за идентификация на противовъздушната отбрана“. Това е въздушно пространство, което се простира на 200 мили (около 320 км) от бреговата линия на САЩ и Канада и се контролира от двете държави в интерес на националната сигурност, съобщават източници от Вашингтон. Териториалното въздушно пространство на САЩ е само на 12 мили от бреговата ивица. Руските самолети са се опитали да прелетят над тази линия, но са принудени да се отклонят.

Основен приоритет на NORAD е защитата на Канада и САЩ. Операторите на NORAD идентифицираха и прехванаха руски самолети, които летяха близо до нашите страни, категоричен е ген. Терънс О'Шонеси, ръководител на NORAD - Северноамериканското командване за космическа отбрана.

 

Преди седмица руски самолети отново летели в близост да САЩ и Канада, но до прихващане не се стигнало. Опитите са възприемат като дръзка провокация.

 

В същото време близо до естонското въздушно пространство британски бойни самолети „Тайфун“ са прихванали един руски Ту-142 и два изтребителя Су-30.

 

Бяхме вдигнати във въздуха да прихванем руския Ту-142, Изпълнихме задачата и след това предадохме ескорта на нашите финландски и шведски партньори. Те съпроводиха и двата Су-30. Руските самолети се подчиниха на разпорежданията ни, - заявил един от пилотите на британски „Тайфун“, участвал в акцията. Припомняме, че въдушното пространство над Естония се охранява от натовски самолети.

 

Предполага се, че руските военни са събирали разузнавателни данни. Понякога това става с нарушаване на чуждо въздушно пространство.

 

От руското военно министерство са заявили, че няма опасност от ескалация на напрежението, защото страните се били разбрали. Дори се твърди, че самолетите на НАТО са превишили правата си.

 

От НАТО обаче смятат, че подобни инциденти зачестяват в последно време, което е демонстративно нарушаване на международните договорености.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3826 |06.08.2019 МО събира оферти за нови бойни машини до 31 октомври . 7| 6284 |05.08.2019 Руски медии: Недостиг на самолети на Bulgaria Air забавя полетите от България . 11| 4553 |26.07.2019 Ген. Константин Попов: Ние за козичките не намерихме консенсус, камо ли за самолетите . 0| 4170 |16.07.2019 Великобритания няма да изпрати Джулиан Асандж в страна, в която го грози смъртно наказание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads