Реклама / Ads
0| 4330 |18.10.2016 НОВИНИ

Бойците на ”Ислямска държава” бягат от Мосул към сирийския град Ракка

.
Бойците на групировката ”Ислямска държава” (ИД) бягат от иракския град Мосул към сирийския Ракка. Информацията потвърди пред телевизия ”Ал Маядин” говорителят на шиитските въоръжени формирования ”Ал Хашд аш Шааби” Юсеф ал Куляби, цитиран от ТАСС.
 

Сирия смята, че САЩ и Саудитска Арабия ще опитат да гарантират безопасни коридори за бойците на ИД, бягащи от северния иракски град Мосул към Ракка

 

По-рано беше съобщено, че от началото на операцията "Ислямска държава" е започнала да прехвърля сили от иракската в сирийската "столица" на своя халифат. Има данни, че главатарят на групировката Абу Бакр ал Багдади планира да се прехвърли в Ракка или вече може да го е направил.

 

"Бойците на Даеш (арабско название на "Ислямска държава") от вече над 48 часа напускат Мосул, защото там вече няма безопасни убежища за тях. Бягат от всички райони, където се бием с тях", каза Куляби. "Насочват се към Ракка, защото там все още е по-безопасно за тях", предаде БТА.

 

Наземната военна операция в Мосул започна вчера сутринта. Общата численост на наземните сили достига до около 60 хиляди души. Освен правителствени войски в нея участват още антитерористични подразделения, части на иракската местна и федерална полиция, кюрдските отряди Пешмерга, "Ал Хашд аш Шааби", както и милиции от местните сунитски племена. Подкрепа им оказват военновъздушните сили на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, правителствената бойна авиация, както и артилерия.

 

По-рано телевизия "Ас Сумария" съобщи, че на иракско-сирийската граница е била унищожена автоколона, в която е имало чуждестранни бойци на "Ислямска държава". Телевизията посочва, че те са се опитали да излязат от Мосул след заповеди на лидерите на групировката да напуснат града и да се прехвърлят в Ракка.

 

"Ас Сумария" вчера съобщи също, че под засилена охрана масово се извозват крупни суми пари от банки и финансови учреждения в Мосул. По непотвърдена информация тези средства също се прехвърлят в Рака.

 

Командването на сирийската армия заяви, че ще бъде употребена сила срещу всеки, който опита да влезе на нейна територия през границата с Ирак, предаде Асошиейтед прес. Командването посочи, че според него САЩ и Саудитска Арабия ще опитат да гарантират безопасни коридори за бойците на групировката "Ислямска държава", бягащи от северния иракски град Мосул към Сирия.

 

Иракски правителствени и кюрдски сили с въздушна и наземна подкрепа от международната коалиция на САЩ предприеха координирани военни операции вчера, за да отнемат Мосул от контрола на "Ислямска държава". Над 60 000 войници атакуват Мосул в опит да го освободят от Ислямска държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4171 |02.09.2016 Ердоган: Прочистваме и „Ислямска държава”, и кюрдите в Сирия . 1| 4657 |14.08.2016 Военен №1 иска парични премии и жилища за бойците . 0| 4300 |13.08.2016 Изтласкаха ”Ислямска държава” от границата с Турция . 0| 4190 |07.07.2016 „Ислямска държава” свари живи свои бойци заради дезертьорство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads