Реклама / Ads
34| 10063 |09.03.2016 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: Делойт България и Ърнест Йънг са като Аликс Партнърс Сървисиз

.
Даниел Божилов
Гафовете в опит да се покрие истината за случилото се в КТБ продължават. След изнесената информация, че договорът за разследване на източването на КТБ е сключен с току-що регистрирана фирма, вместо да се получи яснота, отново въпросите са повече от отговорите. Това заяви пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО "Ние, гражданите".
 

От разследването на Григор Лилов се установява, че няма видима връзка между „Аликс Партнърс“ и „Аликс Партнърс Сървисиз“, която е изготвила доклада, който не казва нищо.

Фактите изнесени от Лилов са лесно проверими и от извършена от нас проверка се потвърждават.

От друга страна финансовият министър Горанов мънкащо заяви, че „Аликс Партнърс Сървисиз“ е дъщерна на Голямата „Аликс Партнърс“. Че българската фирма не е дъщерна и че е невъзможно да се установи правна връзка между двете е повече от ясно. Вероятно в случая става въпрос за една „лоша практика“ в тази област, която се прилага при наемане на подобни фирми в банановите републики, където им се възлага да изпълнят някаква поръчка срещу нескромно възнаграждение и с цел да не се носи отговорност за случая се регистрира специално дружество, което след като прибере парите, се закрива. Такъв е случаят с „Аликс Партнърс Сървисиз“. Свършили са неясно каква работа, резултатът е обективиран в представения доклад, за който вече е повече от ясно, че не казва нищо съществено.

 

И тук възникват множество въпроси към самия Горанов, както и към неговото протеже от Фонда за гарантиране на влоговете. На първо място след като Горанов твърди, че „Аликс Партнърс Сървисиз“ е собственост на „Аликс Партнърс“ как това е проверено и кой всъщност стои зад компанията-майка и как при сключване на този договор е защитена националната ни сигурност.

Вторият по-важен въпрос е защо българското правителство се е съгласило да получи второкачествена услуга без възможност да се търси каквато и да е отговорност от лицата, предоставили тази услуга.

 

От практиката е ясно, че подобни фирми не работят по този начин, когато взаимоотношенията им са чисти. За да изградиш имидж на световноизвестен лидер това не става чрез подставени и замаскирани дружества, а заставаш с името си, с ноу-хауто си и служителите си. В нашия случай обаче отново сме жертва на безотговорност. И това се случва за пореден път. Първо за предоставяне на консултантски услуги сме наели фирми трета ръка – Делойт България ЕООД и Ърнест Йънг ЕООД. Тези фирми не са подразделения на световно известните одиторски предприятия. Те дори не са лицензирани за този вид дейност (лицензирани одиторски предприятия са Делойт Одит ЕООД и Ърнест Йънг Одит ЕООД, които са съвършено различни юридически лица, подлежат на специален режим за контрол и носят финансова отговорност). Наетите фирми са безотговорни за свършената от тях работа, защото те не носят никаква отговорност.

Сега за пореден път ни се пробутва същата схема – наемане на фирма, зад която официално не седи никой и никой не носи отговорност за това, което е свършила.

 

Редно е тези въпроси да бъдат поставени на Горанов и оправданието, че той не е запознат с подробности, звучи несериозно. Недопустимо е да си финансов министър и да не си детайлно запознат, при положение че в случая става въпрос за близо 10% от БВП на страната.

И отново и за сетен път се поставя въпросът: Защо се наемат всякакви консултанти и странни фирми, а не се спазва българския закон да бъде изготвен и публикуван заверен одитен отчет на КТБ АД за 2014 г.?

 

За съжаление отговори на тези въпроси не се дават, а българското общество не прави нищо да ги получи. А то е най-заинтересовано от тези отговори, защото ако не излезе истината за фалита на КТБ и никой не понесе отговорност за това, случаят ще се повтори със сигурност и с други банки за които отново ние ще платим. При това положение не е необходимо да си задаваме въпроса защо сме най-бедните в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5637 |09.03.2016 Д-р Виткова за Фрог: Реформата на Москов пропадна, но идат още безумия . 24| 15854 |09.03.2016 Само във Фрог: Предупреждават полицейски шефове да хвалят реформата . 18| 6653 |08.03.2016 Григор Лилов за Фрог: При скандала с „Аликс Партнърс” трябва да има оставки . 10| 6060 |08.03.2016 Проф. Гечев за Фрог: Ректори махат мандатите си заради обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads