Реклама / Ads
3| 5285 |15.01.2019 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: Прокуратурата се е активизирала в услуга на частни интереси

.
Предприетите действия от Специализираната прокуратура и зам.-главният прокурор Гешев срещу свидетели по делото „КТБ“, обиските в адвокатските кантори и обвиненията срещу Емилиан Гебрев показват поредната активизация на прокуратурата в услуга на частни интереси. Това заяви пред Фрогнюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

С тези действия за пореден път се преминават фундаментални граници в наказателното право. Недопустимо е да се нахлува в адвокатски кантори, да се правят опити за изземване на електронни подписи, които биха позволили някой извън собственика им да ги ползва. Още по недопустимо е да се съобщават предварително написани съдебни актове от ефира на БТВ. Но тези действия са факт.

 

Сагата „КТБ“ отдавна не е частен случай. Вярно е, че със събарянето на банката са отписани активи за 6 млрд. лева, което е огромна сума за страна с нашия БВП. Факт е, че става въпрос за брутално ограбване, но сагата отдавна е излязла от границите на частното и криминалното. Тази сага вече има пряко отношение към държавността и нейните устои и разпростира ефекта си върху цялата държавност.

 

От последните, а и не само, социологически проучвания Прокуратурата и в частност главния прокурор не се ползват с одобрение. Причините са ясни. Но въпреки това прокуратурата продължава да преминава все по- фундаментални граници в наказателната политика. А преминаването им ерозира доверието в цялостната държавност. Наказателната политика в една демократична държава сама по себе си няма за цел да отчете някаква присъда и да посочи с пръст някой виновник. Главното е в хода на самата наказателна процедура обществото да види и да бъде убедено, че по този начин се постига законност и справедливост. Ако щете да остане с чувството, че има някакво възмездие. Когато обаче това липсва и обществото не само не е убедено, че се постига справедливост и възмездие, а обратното тогава вече се говори за наказателна репресия, за злоупотреба с власт и т.н.

 

Последиците от действията на прокуратурата и другите държавни институции вече се разпростират от една страна върху голяма част от вътрешната икономика и администрация, вкл. взимане на важни държавни решения, които ще се отразят на  българите с десетилетия напред, а от друга има и международно отражение. Информация  за това какво се случва по тази сага има и в международния обмен, а да не забравяме, че една не малка група от пострадалите, които най-вече искат справедливост и възмездие са извън България. При това положение от това, което се вижда как може да се очаква, че нормален чуждестранен инвеститор би инвестирал парите си в България?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6885 |14.01.2019 Адв. К. Симеонов: Както я караме, прокуратурата ще пише и присъдите . 5| 9463 |11.01.2019 Адв. К. Симеонов: Прокуратурата репресира свидетели по делото ”КТБ” чрез сплашване и арести (обновена) . 3| 5894 |11.01.2019 Прокуратурата погна ЧСИ за либийския кораб . 1| 11178 |10.01.2019 Проф. Милко Палангурски за Фрог: В ДПС се задават промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads