Реклама / Ads
15| 9794 |02.06.2016

Д. Божилов за Фрог: Заемът от 1,2 млрд. е поредната вноска по цената на фалита на КТБ

.
Даниел Божилов
Нов месец, нов заем от близо 1,2 млрд. Явно това е изразът на стабилността, която обуславя безпринципното управление на кабинета Борисов 2 да продължава. Реално този нов заем е поредната вноска по цената на фалита на КТБ, от който КОЙ и фирми около приятелския кръг на Борисов привлякоха сериозни активи. Цената на това разбира се, трябва да платим ние, гражданите. Това заяви по повод спиралата от заеми на Владислав Горанов юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

Оправданието на Владислав Горанов ще бъде, че този заем гарантира сигурност при предстоящите стрестестове, но в действителност това е резултат от умишления фалит на КТБ и изпразването на ФГВ. За тези последици предупреждавахме още преди две години, но Горанов и Борисов пренебрегнаха предупрежденията с лека ръка.

Тегленето на този нов заем категорично опровергава и тяхната „опорна точка“, повтаряна многократно, че българското общество още миналата година е платило цената на този фалит. Този мит беше ползван за прикриване на неадекватната икономическа политика и се ползваше за оправдание пред пенсионери, учители, лекари и т.н., за да не бъдат увеличени техните доходи. В края на годината Борисов в прав текст заяви, че причина за това е фалитът на КТБ, чиято цена е платена, но догодина ще бъде друго.

 

Разбира се, необходимостта от тегленето му е и некадърната и некачествена работа, вършена от синдиците в банката, които за година и половина не са събрали почти нищо. Депутатите с поредните промени в законодателството им облекчиха работата, като задължението им да публикуват формален отчет за дейността им всяка седмица, беше разсрочено на веднъж в месеца. Те пък от своя страна не считат, че и това е необходимо.

Това е разбираемо, предвид огромните разходи и почти никаквата работа, която вършат. Привлечените средства от активите на банката са повече от символични и не покриват дори заплатите на синдиците какво остава за щедрите възнаграждения на скъпоплатения персонал, привлечен от приятелските кръгове.

 

Както многократно сме казвали, ако обществото не реагира този грабеж ще продължи да се мултиплицира и цената на фалита за престъпното фалиране на една банка ще се увеличава. Ето, сега се увеличава с още 1,2 млрд., като само лихвите по този заем ще възлизат на десетки милиони, а краят на целия процес не се вижда в близко бъдеще.

Явно фалирането на банки се оказва изключително доходоносен бизнес за мнозина и генерална репетиция за това какво ще се случва, когато еврофондовете секнат, заключи Даниел Божилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Р. Гълъбинов за Фрог: ФГВ се провали с КТБ, затова иска заем от 600 млн. евро 11| 5476 |02.06.2016 . Сочен за килър на Сокола пред Фрог: Доган е манипулатор, отговорен е за смъртта на Емин 10| 10127 |02.06.2016 . Само във Фрог: Светият Синод отложи заточението на Дионисий 10| 4821 |01.06.2016 . Анастас Стефанов за Фрог: Има игра на покер, а не подготовка за избори 2| 5487 |01.06.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО