Реклама / Ads
15| 8174 |05.11.2015 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: Заради записа с Янева и Ченалова оставка на премиера

.
Бойко Борисов
Изнесеният запис на разговора между Владимира Янева и Румяна Ченалова е поредният щрих в картината за отсъствието на съдебна система. Проф. Ханке в прав текст заяви, че политическата класа в България е почти криминална. При това положение почти криминалната политическа класа няма как да не изгради съдебна система на същия принцип, коментира пред Фрог нюз юристът и съпредседател на НПО "Ние, гражданите" Даниел Божилов.
 

Обществото добре знае, че в тази съдебна система кадрува един успял млад мъж чрез Красьо Черния. Известно е, че за назначаването на председателя на съда, който имаше собствено правосъдие (поради което е първенец по осъдителни присъди в ЕСПЧ) бяха специално променени правилата за избор. Всички знаем и как след скандалите за семейни далавери на един друг съдия, завършил школата в Симеоново, който е без едно административно дело гледано през живота си, пое най-важния съд в страната, който би следвало да упражнява контрол върху действията на Министерски съвет, министри, кметове.

 

Предвид факта, че назначенията в съдебната система са чисто политически, този запис няма как да ни изненадва. Друг е въпросът, че семейната приятелка на г-н Цветанов би следвало да си е давала ясна сметка, че след спускането й на тази длъжност от нея ще се иска да надскача закона. И тя го е правила. От думите й е ясно, че тя е жертва на сблъсъка на две лобита в системата, посочва Божилов.

Въпросът за участието на Борисов в отстраняването й е поставен погрешно. Точният въпрос е:  Трябвало ли е да знае Борисов какво се случва в съдебната ни система? Отговорът е ясен - трябвало е. При това положение, ако казаното от Янева е вярно, е налице недопустима намеса в съдебната система. В нормалните страни това следва да доведе до оставка на премиера. Ако обаче не е знаел какво се случва, то това означава, че някой зад гърба му кадрува и прави каквото си иска в личен интерес. И това може би е по-опасно защото би излязло, че премиерът е марионетка, а зад гърба му друг управлява държавата.

Най-страшното обаче е, че в този случай както и в редица други няма да последва остра обществена реакция, убеден е Божилов.

 

Виждаме тези дни какво се случва в Румъния. След трагедията в дискотеката обществото реагира и резултатът е виден. Няма как тези събития да не предизвикат аналогия със случилата се подобна трагедия в дискотека „Индиго“ през 2001 г. у нас. Тогава обществото единствено ронеше сълзи и си скубеше косите. Резултатите от тази трагедия, при положение че експертизите по делото показаха по категоричен начин, че тази дискотека е незаконна е, че има няколко условни присъди, няколко символични глоби и един паметник на трагедията, който отгоре на всичко на два пъти беше откраднат и предаден за скрап.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7097 |05.11.2015 Жертва на фалита на КТБ: Загубих жилище и се разболях заради блокиране на парите ми . 11| 8294 |04.11.2015 Само във Фрог: Изчезна полицай в деня на атентата срещу Алексей Петров, МВР крие . 4| 4913 |04.11.2015 Ченгета пред Фрог: Как Борисов ще накаже главсекът на МВР за участието му в протеста?! . 7| 4231 |04.11.2015 Стоянова: Да не съсипваме БНБ заради КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads