Реклама / Ads
31| 5272 |13.07.2010 НОВИНИ

Св. Божилова и Л. Кулезич представиха визията си за нова БНТ

.
Старият тв си отива...
Светлана Божилова и Люба Кулезич представиха концепциите си за развитие на Българската национална телевизия (БНТ) пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Това бе вторият ден, в който членовете на институцията изслушват кандидатите за генерален директор на медията.
 

В сряда предстои пред СЕМ да се явят шефката на новините Вяра Анкова и журналистът Александър Бешков. Кой ще бъде новият генерален директор на БНТ ще се разбере в четвъртък, когато СЕМ ще обяви решението си.
Хитър ход на СЕМ и неговият председател Георги Лозанов бе свободният достъп за журналисти и гости, пожелали да присъстват и чуят изложенията на кандидатите. По този начин, ако някой от обявените предварително за фаворити се издъни, СЕМ по-лесно ще аргументира неговото отпадане.

В академичен стил Божилова изложи своите виждания за бъдещето на БНТ. Тя не скри отрицателното си отношение към немалко от сегашните предавания и управлението на медията. „За Бога, може ли разследващата журналистика да бъде неутрална? А аналитичната?”, - запита риторично тя. В обществените телевизии в развитите страни имало достатъчно модерни практики, които Божилова се надява да въведе в БНТ, ако бъде избрана за директор.

Според нея има три стълба, на които се крепи обществената телевизия: дневен ред на обществото; дневен ред на управляващите и дневен ред на медията. Болестта на нашето общество е, че в повечето медии се предлагат едни и същи новини.

На моменти бившият член на СЕМ Божилова прибягваше до клишета от сорта: „БНТ трябва да е културен прозорец към света”.


Не липсваха и предложения, които обществото е чувало доста пъти през последните години, но които така и не са се случили. Такава например е идеята да се създаде Балкански пул и да се обменя информация – културна, политическа, свързана с образованието и т.н.

Божилова, а след нея и Кулезич, защитиха тезата за продуцентите в медията като задължително условие за начало на реформата. Единодушие имаше и по въпроса за спешната ревизия на финансите и как са харчени парите през последните години. И двете говориха за цифровизацията, която вече е в ход.

Генералният директор трябва да е зад талантливите и качествените хора, да подкрепя идеите им и да ги остави да творят свободно. Не бива да се изтъква, както неведнъж е ставало преди, категорична бе Светлана Божилова, която в момента ръководи студентски тв екип. Според нея няма да се мине и без обществен съвет, но от хора, които могат да зареждат медията с идеи и полезни предложения. „В момента вътрешният диалог в БНТ е нарушен. Силно нарушен”, - сподели Божилова.

След кратко спречкване между Сашо Диков и кадърът на БНТ Емил Розов кой пръв да зададе въпроси и кой е по-голям смелчага, Божилова отговори изчерпателно на питанията. Тя обясни, че кадърните ще имат шанс, но така и не каза какво ще стане с тези, които са участвали в досегашното управление и имат принос БНТ да е на това дередже.

Люба Кулезич навлезе с летящ старт в темата за реформите в националната телевизия. Експозето й бе емоционално, тезите й аргументирани и подкрепени с конкретни примери – добри и лоши.

Преди обаче да започне изложението си, известната журналистка подари на Сашо Диков папка с документи за разхищения в БНТ и стенограми от заседания на УС, от които се вижда кои са участвали във взимането на странните решения, станали причина да се говори днес за лошо стопанисване на телевизията.

„Кризата в БНТ се усеща най-вече в липсата на послания към обществото, към зрителите, а не само във финансирането. Това обаче е и шанс, защото е много важно накъде ще хване телевизията оттук нататък. Единият път е познат: да се маргинализира, да съществува по милост, да бъде сиропиталище. Другият, ако я сравним с кораб, заседнал в плитчини, е да поеме нов курс! Да стане европейска телевизия, модерна, дисциплинирана и динамична. Това пък означава да се въведат стандарти”, обяви Кулезич.

Тя изброи най-важните приоритети, които според нея са задължителни, за да се поеме напред и нагоре:

1. БНТ да се превърне в еталон за журналистика. Тази журналистика трябва да е безпристрастна, но не равнодушна.
2. Да е еталон на българския политически, културен, географски и морален феномен.
3. Запзване на културната индентичност.
4. Да стане телевизия на знанието и познанието, чрез модерни и въздействащи послания.
5. Особено внимание на продукцията за деца и подрастващи.


Кандидатирам се за генерален директор на БНТ не за да отговорям на очакванията на някои от служителите, а на очакванията на зрителите, - категорична бе Кулезич. Разбира се тя засегна и въпросите за техническото оборудване, за производството на тв продукт като най-важна част от съществуването на БНТ, филмопроизводството, което е територия за преборване с конкуренцията на „Стъклен дом”, например.

Сега БНТ е затворена, превзета отвътре. Много качествени хора не получават шанс за изява за сметка на други. Все по-малко се усеща дух, а именно дух е нужен сега, за да изведем кораба на верния курс, завърши емоционално, както и започна Кулезич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4789 |13.07.2010 ДПС са закани на гербери лобисти . 7| 4655 |13.07.2010 Митничарите в публичен регистър? . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads