Реклама / Ads
3| 3700 |30.01.2020 НОВИНИ

Боклуци пълнят Владайската река при ”Малашевци”

.
архив Източник: БГНЕС
Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, алармират очевидци. Оказва се, че живеещи в района редовно изхвърлят боклука си в реката и около нея. Клиентите на близкия битпазар също допринасят за ситуацията.
 

Местните жители се разминават в мненията си кой е основният замърсител на реката. Според едни виновни за ситуацията с боклука са ромите, според други - местните жители, а трети говорят за строителни и частни фирми, които изхвърлят умишлено боклуци в реката през нощта.

 

„Живущите не биха направили това, което виждаме в реката“, коментира и инж. Янислав Чулев от Столичен инспекторат пред БТВ. Според него минаващите могат да хвърлят малки боклуци, но на място се виждат изхвърлени врати и матраци. Всяка от къщите в квартала има зачислени от два контейнера за боклук и причината за замърсяването не е в липсата на кошчета, обясни Чулев.

 

„Постоянно се извършват проверки по време на организирания битпазар в събота и неделя от гледна точка осъществяването на търговска дейност и замърсяването“, категоричен е Чулев, а това е доказателство, че реката не се замърсява през уикенда.

Инж. Чулев призова жителите на квартала, ако забележат нарушители, хвърлящи боклуци, да ги снимат и да сигнализират на телефон 029875555 Виделият нарушението трябва да бъде свидетел за съставянето на акта.

 

„Ние сме органът, който може да съставя актове за такива неща, но когато не сме го видели, ни трябва свидетел на факта, който да обясни, ако евентуално актът се обжалва пред съда“, каза Чулев.

 

Има и мобилен екип, който може да извършва проверки и нощем, когато местните жители твърдят, че са видели да се изхвърлят отпадъци в реката, но това трябва да става със съдействието на органите на реда, ако не са заети, защото отношението към контролните органи не е много добро, заяви Чулев.

 

Глобите започват от 500 лева и може да достигнат до 20000 лева в зависимост от това какъв боклук е изхвърлен. „През 2019 г. горепосочения участък е почистен планово, като са премахнати и извозени натрупаните отложения и саморасла растителност в изпълнение на сключен договор с фирма изпълнител. Течението и бреговете на реката са почиствани няколкократно от изхвърлени битови отпадъци“.

 

В позиция на Столична община се посочва: „Участъкът на река Владайска е включен и в плановата програма на Столична община за почистване на коригирани и некоригирани речни корита през 2020 г. Поради поредното силно замърсяване на реката и бреговете при моста на ул. „Жак Дюкло“, приоритетно ще се почисти участъкът от 100 м преди и след моста”, допълват от общината.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4225 |30.01.2020 Входът на Силистра се зарина с боклуци . 10| 5622 |15.01.2020 Нова порция мистериозни боклуци. Този път край ТЕЦ ”Брикел” . 4| 5345 |02.01.2020 Прокуратурата: ”Феникс - ЕООД” внесла 9 тона боклуци от Италия, складирани са в Плевен . 17| 12527 |23.12.2019 Фрогоко: Немският базар в София преди Бъдни вечер - тъга и боклуци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads