Реклама / Ads
8| 4998 |18.11.2013 НОВИНИ

Бокова се закле като генерален директор на ЮНЕСКО за втори мандат

.
Ирина Бокова положи клетва и встъпи в длъжност за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. Това се случи на официална церемония в централата в Париж.Над 1500 участници в 37-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО аплодираха Бокова.
 

Абсолютното мнозинство в изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, с което Ирина Бокова спечели втория си мандат като генерален директор, тя определи като победа, постигната с много труд и огромната подкрепа на три български правителства и двама президенти.

Като най-големите си успехи през първите 4 години управление Бокова посочи опазването на културното наследство в периоди на световни конфликти и бедствия, както и активната си работа за право на качествено образование и участие в обществения живот на жените по света.

В интервю за БНТ Ирина Бокова посочи, че ЮНЕСКО трябва да прави точно това - да запази идентичността, да даде по свой начин отговор на екстремизма, да направи света по толерантен, по-добър и мисля, че ЮНЕСКО прави точно това и го смятам за своя заслуга.

За тежката хуманитарна криза, свързана с конфликта в генералният директор на ЮНЕСКО посочи, че работата на организацията е насочена в две основни направления.

"На първо място в бежанските лагери, където ние помагаме да се създаде някаква система на образование, на обучение, за да може децата да продължат започнатото", заяви Ирина Бокова.

Като втора важна цел тя посочи опазването на културното наследство на Сирия и работата на ЮНЕСКО за мобилизиране на цялата световна общност в борбата срещу нелегалния трафик на произведения на изкуството и културата.

Президентът на Генералната конференция на ЮНЕСКО д-р Хао Пинг поздрави Бокова за преизбирането й.

"Моите най-искрени поздравления за преизбирането на г-жа Бокова. Тя е огромен талант, отдадена е изцяло на работата си и с много компетентност успя да преведе нашата организация през един много труден период", заяви Пинг.

Ирина Бокова бе преизбрана за поста генерален директор на ЮНЕСКО на 12 ноември. Това стана на 37-ата сесия на Генералната конференция на организацията. Тя спечели подкрепата със 160 гласа "за", "против" – 14, и 1 "въздържал се".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 100| 5615 |17.11.2013 ГЕРБ: МВР работи като министерство на пропагандата . 18| 6302 |14.11.2013 Сини лидери: Присъединяваме се към „България без цензура” - тук се работи като в истинските години на СДС . 18| 6035 |12.11.2013 ГДБОП засмуквала като черна дупка . 46| 4989 |11.11.2013 Сидеров: Плевнелиев трябва да се разследва като Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads