Реклама / Ads

1| 9294 |26.09.2012

Болните от СПИН в България - поне три пъти повече от регистрираните

.
Мъжете, заразени от СПИН в последно време, са три пъти повече от жените, а броят на ХИВ позитивните е нараснал в страната три пъти от началото на годината, в сравнение с минали години.
Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН са 1585, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112. Това каза в интервю за БТА д-р Тонка Върлева, координатор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Към същия период на миналата година броят им е бил 120.

От новите заразени с вируса 112 души, 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5 - от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под четири лица.

В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, отбеляза д-р Върлева. Броят на ХИВ-позитивните в страната общо е поне три пъти повече от официално регистрираните, уточни тя.

Прави впечатление, че се запазва благоприятната тенденция до 70 на сто от новооткритите заразени да са лица, открити в кабинетите по анонимно и безплатно изследване и консултиране и в мобилните кабинети, коментира специалистът. Все още съществува стигма и затова хората се страхуват да се изследват. При уязвимите групи е много важно мобилните кабинети да бъдат „изнесени” там, където се намира групата, отбеляза д-р Върлева.

В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4 225 лица, от които 58 на сто са млади хора - под 29-годишна възраст. Съотношението на изследвалите се мъже-жени е 46:54.

От всички изследвали се 43 на сто са пожелали да узнаят ХИВ-статуса си, защото са оценили, че са имали рисково сексуално поведение. 3.7 на сто са съобщили, че са използвали интравенозни наркотици и са оценили риска, че може да са се заразили с ХИВ. 1.7 на сто от тестваните са споделили, че са имали хомосексуални контакти и това е било повод да се изследват. В тази кампания не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН.

В кампанията през миналото лято 56 на сто от хората са посочили като основен повод да се изследват рисково сексуално поведение. Тогава са били открити двама заразени, каза д-р Върлева.

Хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които получават антиретровирусна терапия са 477. Лечението им е осигурено със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Други 761 лица с ХИВ са регистрирани за проследяване в петте сектора за лечение на пациенти с ХИВ. Лечението на серопозитивен пациент е 12 000 лева на година. Антиретровирусната терапия няма алтернативно лечение, уточни д-р Върлева.

Основните начини за инфектиране с ХИВ са по полов, кръвен и вертикален път - от майка на дете, когато не е направена профилактика по време на бременност. Заразата може да се предаде и чрез кърмене, припомни експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Новият посланик на САЩ Марси Рийс: До скоро, България! 6| 5106 |24.09.2012 . Падна първият сняг. Бури и градушки в Западна България 3| 6216 |21.09.2012 . Нели Крус: България може да стане страната с най-бърз интернет 10| 5376 |20.09.2012 . Скопие: ЕК съветва България да заведе дело за "Трето полувреме" 46| 6900 |20.09.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ