Реклама / Ads
1| 4364 |18.01.2016 НОВИНИ

Болници на прокурор по сигнал на здравната каса

.
Здравната каса е дала болници на прокурор, каза пред журналисти Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" от Националната здравноосигурителна каса. Причината е, че при проверки в болниците са били открити съхранявани копия на лични карти на пациенти, както и празни бланки с подписи на пациенти, обясни Генев, цитиран от БТА.
 

Открити са и дублирани хоспитализации, каза още той и обясни, че електронната система на НЗОК е отчитала хоспитализацията на едно и също лице в един и същ момент в две различни болници. По отношение на сигнали от районни лекарски колегии за намаление на направленията през последните месеци на миналата година с 16 на сто, Ганка Аврамова, директор на дирекция "Бюджет и финанси" обясни, че броят им е намален с 2 на сто заради преизпълнение на бюджета за 2015 год, Аврамова припомни за възможността личните лекари да отправят искане към районната здравноосигурителна каса за увеличение на направленията. Някои медикаменти за лечение на онкологични заболявания отпаднаха от Позитивния лекарствен списък, но се предвижда да се увеличат цените на съответните клинични пътеки с толкова, колкото е била цената на лекарствата, за да се избегне плащане от страна на пациентите, обясни Григор Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК. От НЗОК призоваха болните да подават сигнали, ако лечебните заведения искат от тях да плащат за лечението си. С въвеждането на четци на лични карти за хоспитализация и дехоспитализация през миналата година са били спестени 10 млн.лв., каза Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Той допълни, че вече е обявена обществената поръчка за пръстовия идентификатор, но предположи, че той няма да бъде въведен от април. По думите на Томов идентификаторът ще се въведе при личните лекари, болниците и аптеките, но най-напред ще бъде въведен при лечебните заведения с най-големи разходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 11753 |14.01.2016 Васил Иванов изригна: Какви са тези прокурори! Смешници! . 0| 4535 |30.12.2015 Касовите бележки ще са с телефон за жалби и сигнали . 0| 5847 |27.12.2015 Ченгета нищят сигнал за бомба във врачанско училище . 3| 5742 |18.12.2015 Изключиха ученици от Класическата гимназия заради сигнал за бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads