Реклама / Ads
0| 4907 |11.06.2010 НОВИНИ

Болниците във ваканция; спасяваме се с бабешки илачи

.
Около 20 големи болници в страната масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, за да вържат бюджета.
 
Сред най-засегнатите са ВМА и “Св. Георги” в Пловдив, където излизат дори в неплатен отпус, пише днес 24 часа. Говори се, че и Шумен ще последва примера им. Причината е, че здравната каса е платила изработеното едва до края на март, а и от следващия месец ще бъдат въведени строги лимити.

НЗОК е внесла предложение да бъдат отпуснати 220 млн. лв. допълнително за здравеопазване. От тях 200 млн. ще са за болниците, а 20 млн. и още 7 млн. от икономии ще са за лекарства. Шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов се надява, че тези пари плюс още 125 млн. лв. от резерва на касата ще закърпят финансите на болниците.

Миналата година касата им е плащала средно на месец по 90 млн. лв., а за март са отчетени 107 млн., каза д-р Нели Нешева, директор на НЗОК. Преразходите над лимита няма да се плащат след 1 юли. Джипитата ще си получат парите за пенсионерите, но след очакваната промяна на Наредба №6. Скоро започват и преговори с БЛС по Националния рамков договор за 2011 г.

Около 1/3 от клиниките във ВМА излизат в отпуск след 1 юли, съобщиха оттам. Сред тях са хирургията и психиатрията. Сред възможните потърпевши е Елена Димитрова, чийто случай “24 часа” подробно описа. Момичето остава без черва поради рядко заболяване. В момента се храни само венозно, докато чака донор за трансплантация в Италия. Лечението й струва всеки ден на ВМА по 1200 лв., а за това от касата не получаваме абсолютно нищо, каза ген. Стоян Тонев, шеф на академията. Болестта е изключително рядка и за нея няма клинична пътека.

Правата на пациентите не са добре защитени
, а някои административни решения още повече ги ограничават,каза омбудсманът Гиньо Ганев по време на дискусия за правата на пациентите. Безпокойството сега е заради решението на надзорния съвет на НЗОК за определяне на делегирани бюджети. При Ганев постъпили много сигнали по въпроса. Ограничаването на дейността на една болница противоречи на правото за свободен избор на пациента, констатира той. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5180 |01.06.2010 До месец ясни стандартите за болниците . 2| 4699 |11.05.2010 Спират консумативите за болниците? . 0| 4542 |11.03.2010 Още 60 млн.лв. потичат към болниците . 5| 4958 |01.02.2010 Медици скочиха в защита на болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads