Реклама / Ads
0| 4049 |21.10.2016 НОВИНИ

Д-р Н. Болтаджиев: Здравната карта е противоконституционна

.
Д-р Николай Болтаджиев
Не искаме задължително въвеждане на здравна карта, защото ще накара пациентът да се лекува само в родното място. Нашето сдружение води 30 дела, като едно от тях е именно за здравната карта. Картата е противоконституционна и противоречи на европейските норми. Това сме го установили с адвокати по международно право. Това заяви пред журналисти д-р Николай Болтаджиев, председател на Национално сдружение на частните болници.
 

В ЕК оспорихме закона за обществените поръчки и в съда в Люксембург и законът беше сменен. Законово не можем да правим обществени поръчки.

 

Трябва да се осигурят правата на най-важния контрольор – пациента. Стигна се до дело срещу наредбата.

Финансирането трябва да следва пациента. Завели сме поредица дела, защото се нарушава достъпа до здравна помощ. Заведохме дела срещу постановлението, което налага лимитите на болниците от МС. Атакувахме  и решения на НЗОК. Съдът казва, че надзорът на НЗОК е приел функциите на Народното събрание. Касата е преразпределяла бюджета, гласуван от МС.

 

Не искаме политиците да се разпореждат с парите за здраве. Осигурените трябва да имат контрол над своите плащания за здраве. Искаме да предложим промени в два закона – в Закона за здравното осигуряване и в закона за публичните финанси. Държавата е лошият платец, ние си плащаме здравните вноски. Всеки един гражданин трябва да има индивидуална партида. А не съдията и такива като него,  като влезе в болница да бъде по дефолт осигурен.

 

Искаме бюджетът на НЗОК да бъде изваден от консолидирания бюджет на държавата. Само тогава може всички средства да отидат за здраве. Ако се увеличат парите здраве, докато е в сила консолидираният бюджет, тогава пари няма да има.

Настояваме за преоценяване на пътеките. Не е справедливо едни пациенти да плащат хиляди лева за изделия,  други - нищо. С БЛС заведохме дела за служебния рамков, който определя именно това, каза още Болтаджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3878 |19.10.2016 Още две села заличиха от картата на България . 0| 3647 |18.10.2016 Здравната каса освобождава 50 млн. лева от резерва си . 0| 3311 |10.10.2016 Здравната каса дължи 190 млн. лв. на болници от ЕС . 0| 5348 |26.08.2016 Здравната каса разкри нарушения при лечението на онкоболни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads