Реклама / Ads
13| 6180 |31.05.2008 НОВИНИ

Бомба в МВР: образовани кадри сменят старшините-началници

.
Повечето началници в МВР и полицията, които са почнали кариерата си като старшини, ще бъдат подменени до няколко месеца. Това съобщиха за Frognews.bg хора, запознати с кадровите намерения във ведомството.
 
Оказало се, че около 70 на сто от полицейските шефове в София нямат специално образование, нито дипломи от престижни вузове. Те се издигнали в ерархията от старшини по комунистическо време. В това няма нищо лошо, но борбата с престъпността може да се води ефективно само от образовани хора. В момента се броят на пръсти началниците, които имат компютърни умения. Мнозина продължават да пишат отчети и доклади на допотопни пишещи машини „Марица". Проблемът не бил само в липсата на пари за нова техника, а неуменията и нежеланието на началници от средния и над средния ешалон да се научат да работят с компютри. Още по-трагично е положението с владеенето на чужди езици. Дори тези, които твърдели, че знаят руски, боравели със стотина думи. За специалисти в области като психология, археология, информатика, бизнес, химия и пр. да не говорим. Електронният сайт на министерството е с оскъден информационен масив, а новините в него са свързани главно с действията на министъра. Липсват дори кратки материали за престъпността, за криминогенната обстановка в страната по райони.

От чистката на „старшините", както ги наричат във ведомството издигналите се началници от по-старо време, ще засегне няколкостотин човека, твърдят експерти. По този начин ще се даде възможност на млади кадри, които са възпитаници на полицейската академия, имат юридическо или друго гражданско образование и са специализирали в чужбина да напреднат в кариерата. Време е тези хора да не висят повече в университетите, за да правят някакви анализи и да умуват за философията на новото време, а да се включат реално в борбата с престъпността. Вече се правели списъци с надеждните кадри, които да растат в ерархията.

Първа жертва на настъплението на младите бе шефът на столичната полиция ген. Румен Стоянов. Пред свои близки той изразил удивление, че го пенсионират, защото отчетите и месечните си планове подавал в срок, всичко си било наред. Той също е от кадрите, които направили кариера от старшина. Тези хора имат друг манталитет, стари разбирания и за пример дават винаги предишните времена в МВР, коментират техни по-млади колеги. Новият министър Михаил Миков, който е юрист обаче имал други виждания - не просто за кадрови смени, а за промяна във философията на кариерата в МВР. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5058 |09.05.2008 Фестивалът на българското образование отвори врати . 0| 5029 |25.04.2008 Сплашват с бомба човек на Очите . 0| 6693 |26.02.2008 Стряскащи данни за корупция в образованието . 0| 4876 |14.02.2008 Виетнамци ще попълват дефицита на кадри в текстила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads