Реклама / Ads
7| 4216 |16.01.2020 НОВИНИ

Бомба със закъснител: Иран обогатява повече уран отколкото преди сделката

.
Иран обогатява повече уран днес, отколкото преди ядреното споразумение от 2015 г. Това съобщи президентът на Иран Хасан Рохани по време на реч, предавана по телевизията, информира ”Ройтерс”.
 

Иначе казано - Иран напълно официално заяви, че работи активно в посока създаване на атомна бомба. Но това, разбира се не е официално.

 

Информацията в момента се изчерпва с това, че миналото лято ислямската република надхвърли ограничението на запасите от слабо обогатен (до 3.67%) уран, на което има право според споразумението - 300 кг. Това количество е значително под необходимите поне 1500 кг за създаване на атомна бомба, както и под прага на обогатяване от 90%.

 

Припомняме, че Иран обогатяваше уран до 20%, преди да бъде сключена сделката.

 

Близкоизточната държава обаче се отказа по-рано този месец от ограниченията, договорени като част от ядрената сделка, довела до сваляне на санкциите заради ядрената му програма, а лимитът за обогатяване до 3.67 на сто бе отхвърлен още през юли. В неделя ислямската република изрази намерение да отхвърли всички ограничения, след като правеше това постепенно в продължение на месеци. Те включват и равнището, до което може да бъде обогатяван уранът.

 

"Ние обогатяваме повече уран от преди да бъде сключено споразумението...Натискът върху Иран се увеличи, но ние продължаваме да напредваме", обяви президентът Рохани.

Ислямската република постепенно започна да прекратява ангажиментите си към ядрената сделка в отговор на решението на Вашингтон да напусне споразумението през 2018 г. и да върне санкциите срещу Иран. В момента според Рохани Техеран не е обвързан с никакви ограничения, касаещи ядрената енергия.

 

Във вторник премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за подмяна на ядреното споразумение с предложеното от Тръмп, за да не се позволи на Техеран да се сдобие с атомна бомба.

 

"Този господин премиер в Лондон, аз не знам какво си мисли. Той каза да оставим настрана ядреното споразумение и да пуснем в действие плана на Тръмп. Ако направите грешната стъпка, ще е във ваша вреда. Поемете по правилния път. Правилният път е да се върнете към ядреното споразумение", призова Рохани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4423 |16.01.2020 Златка Петева от АПИ: Ще търсим пак европейско финансиране за АМ ”Струма” . 10| 5313 |15.01.2020 АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле, ЕК отказа финансиране . 4| 4889 |14.01.2020 Експерт: Измиват ни очите сертифицирани подразделения за мисии в конфликтни региони . 6| 4234 |14.01.2020 Най-известната спортистка на Иран избяга от страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads