Реклама / Ads
73| 6558 |10.11.2011 НОВИНИ

Ек. Бончева: Развенчахме мита, че ДС е работила за държавата

.
В годините от 1989 година до 2003 година, когато започна да действа нашият закон, упорито бяха насаждани много митове. Сега мога да кажа, че успяхме да развенчаем поне два мита. Първият беше, че досиетата са прочистени, а вторият - че ДС е защитавала интересите на държавата.
 


Това, което намерихме като документи и това, което събираме категорично опровергава тези митове, обяви днес Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата, цитирана от БГНЕС.

 

До момента в комисията има над 6910 линейни метра документи, тоест е близо 7 километра и около 620 броя документи на електронни носители. Съхраняват се още 750 700 броя архивни дела, като едно архивно дело може да се състои от една папка, но може и да е от 9 папки, какъвто е случаят с Ахмед Доган. А когато казваме документи на Държавна сигурност не говорим само за личните и работни дела на сътрудниците на Държавна сигурност, а говорим и за документите на "обектите",  т. е. на наблюдаваните и разработваните хора, обясни Бончева.

 

По думите й от създаването си до този момент, комисията е проверила за принадлежност към структурите на ДС 123 000 български граждани и е обявила над 6000 имена. От началото на годината до края на октомври в читалнята на комисията са преминали 1716 души.

 

Бончева сподели, че все още има митове, които не са развенчани. Едни от тях е, че ако не си подписал декларация за сътрудничество – не си вербуван.

 

Срещала съм документи, в които е записано, че декларация за сътрудничество няма да се иска на определен човек, за да не се обиди той. В нашия закон няма императивното изискване да има подписана такава декларация, защото тя не е била задължителен атрибут. Такава декларация не се е искала много често от щатните служители и от някои членове на БКП ", аргументира се Бончева.

 

Вчера Комисията по досиетата е предоставила на пловдивския митрополит Николай  информация по предварителна проверка за принадлежност към ДС на 191 души от цялата Пловдивската епархия, направена по негово настояване.

 

"Същинската причина за искането ми е, че не мога да позволя в редиците на Христовото войнство да има лица, които са нарушили клетвата пред Бога да пазят неговото стадо и са извършили тежко прегрешение да предадат християнин на гонение и преследване от светската власт. От друга страна съм длъжен да помогна на онези свещенослужители, които по стечение на обстоятелствата и въпреки волята си са попаднали в примката на лукавия, за да се отърсят от зависимостите". Това е написал в искането си до Комисията по досиетата пловдивския митрополит Николай.

 

По думите на Бончева много лица от епархията са отказали да дадат съгласието си за подобна проверка по лични съображения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 6760 |10.11.2011 Е. Бончева: БКП спасяваше не държавата, а себе си чрез държавата . 31| 5616 |21.12.2010 Ек. Бончева: Щатните от ДС са работели срещу държавата си . 15| 5600 |04.12.2008 Екатерина Бончева: ДС е имала хора навсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads