Реклама / Ads
14| 5723 |08.01.2014 НОВИНИ

Б. Бонев: Наказанието със затвор за снимка в нашия текст е като в Германия

.
Източник: Булфото
Бившият вътрешен министър Богомил Бонев коментира темата за Новия изборен кодекс и наказанията за снимки. Според него личната неприкосновеност на всеки българин е защитена от конституцията. Досега е било празнота, че тази защита в основния закон не е намерила място в Наказателния кодекс.
 

Затова подкрепям в проекта за Наказателен кодекс да се предвиди наказание за всеки, който нарушава личната неприкосновеност. Но веднага уточнявам, че текстът трябва да се прецизира, казва Бонев за БГНЕС.

От Александър Кашъмов до адвокат Николай Генчев в коментарите си посочват, че в цивилизования свят няма държава, в която подобно действие да се наказва с лишаване на свобода. Това е или невежество, или манипулация и лъжа. Например в чл. 201 на Наказателния кодекс на Германия е формулиран текстът предвиждащ налагане на наказание лишаване от свобода до една година, както е нашият текст. Отделно там текстът е много по-прецизен. Предвижда се наказание не само за този, който прави снимка, нарушавайки личната неприкосновеност, а и за този, който използва снимката, заснета по този начин. Има наказание за този, който съзнателно предоставя снимка на трето лице, която е заснета с позволението на лицето. Всичко това по никакъв начин не поставя Германия извън цивилизования свят, както твърдят противниците на нормата у нас, посочва Бонев.

Той допълва, че и в Калифорния в НК е предвидена такава мярка – лишаване от свобода за нарушаване на личната неприкосновеност. Нека напомня, че и смъртта на лейди Даяна беше предизвикана от папараци. В нашия случай би трябвало текстът да бъде насочен по-скоро към папарака, отбелязва Бонев.

Той предлага да ползваме немския Наказателен кодекс, защото нашата наказателно правна система е най-близка до немската. Текстът там работи отдавна, а наказанието е само когато се вижда, че снимката е направена в помещение или място, където няма други хора, пояснява Богомил Бонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11784 |06.01.2014 Бивш затворник заплаши Милен Цветков в ефир . 4| 6535 |03.01.2014 Пуснат от затвора рецидивист блудства с ученичка в асансьор . 4| 7269 |02.01.2014 Пуснаха от затвора авер на Галеви . 0| 5337 |21.12.2013 12 г. след трагедията в "Индиго" няма затвор за виновните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads