Реклама / Ads
1| 4929 |05.05.2011 НОВИНИ

Борят съмнителните ВУЗ-ове със законови промени

.
От Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация заявиха, че без промени в законите, у нас ще продължат да се появяват съмнителни университети без собствени преподаватели.
 

Ръководството на комисията отрече обвиненията, че е бил искан подкуп, за да бъде дадена положителна оценка на проекта за университет във Видин.

Frognews.bg припомня, че депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова заяви, че Еврошвейцарският технически университет в дунавския град не получава одобрението на комисията, защото не са били дадени 600 000 евро подкуп.
От акредитационния съвет коментираха, че са сезирали компетентните органи за тези твърдения и обвинението е напълно несправедливо, тъй като представеният им проект не отговаря на изискванията.

Стана ясно, че по закон комисията се произнася първа в рамките на процедурата по оценяване, като дава становището си за научната стойност на проекта. След нея идват експертите, които оценяват икономически, демографски и други фактори.

Зам.-председателят проф. д-р Данаил Данаилов посочи, че в миналото е имало решение за създаване на филиал на Великотърновския университет във Видин, но такъв не е бил създаден. От друга страна, проектът за самостоятелен ВУЗ е бил отхвърлен два пъти заради допуснати сериозни пропуски.

От комисията посочиха, че списъкът на преподавателите е бил съставен основно от „пътуващи професори", които е малко вероятно да извършват научна дейност. Освен това палитрата на преподаваните специалности в Еврошвейцарския технически университет е била твърде богата, като е варирала от „Публични комуникации" през „Туризъм" до „Енергийна ефективност". Вносителите на проекта са декларирали и наличие на два филиала в Германия и Швейцария, но се оказало, че те нямат никаква връзка с местни университети.

В момента акредитационният съвет провежда трета процедура по оценяване, като тя се извършва от нова експертна група, посочиха академиците.

Журналисти изразиха мнението си, че проектът, подобно на този за университет в Перник, ще мине през комисията заради местни лобита и се появи поредният ВУЗ без собствени преподаватели.

Ръководителите на комисията обясниха, че без промени в Закона за академичния състав и Закона за висшето образование това няма как да се промени. В момента по закон всеки преподавател може да участва в акредитацията на два университета. Освен това, експертният съвет оценява научен проект, в който са вписани преподаватели, които са изразили готовност да работят във висшето училище, без да им се търси отговорност дали действително ще го направят.

Според експертите, студенти трябва да се приемат само след изпълнение на всички условия, а не след решение на парламента.

По отношение на самите „пътуващи професори", от комисията дадоха пример с Варненския свободен университет, който в началото е разчитал на чужди кадри, а в момента има голям брой собствени.

По думите на нейните представители, промените в законодателството, които позволяват на всеки ВУЗ да създава свои професори, биха решили доста от проблемите, но трябва да се внимава това да не повлияе на качеството на обучението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5316 |02.05.2011 Чиновници рекетират родни ВУЗ-ове . 3| 4740 |21.04.2011 1 млн. лв. бонус за лидера сред ВУЗ-овете . 4| 6166 |19.04.2011 Снайперисти ще борят шапа в Странджанско . 3| 4776 |15.04.2011 Пациенти нищят промените в лекарствената политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads