Реклама / Ads
5| 4836 |04.09.2009 НОВИНИ

Борис Велчев: Не изключвам да има осъдени министри

.
Борис Велчев Източник: Вяра Йовева
След като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви във Варна, че до дни ще има обвинения на бивши министри, Борис Велечев не изключва възможността някои бивши министри да бъдат изправени на съд.
 

Според главния прокурор при толкова досъдебни производства може да има и осъдени министри. Ще има ли обвинителни актове и присъди обаче, ще покаже времето. Но за да има образувани предварителни производства, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления, казва Велчев пред вестник “Стандарт”.

Сигурно е, че нито едно дело не е образувано без основание. Кой е виновен ще мога да кажа, когато внасяме обвинителния акт срещу него, казва още главният прокурор. Той също като министър Цветанов отказва да назове имена и не уточни колко бивши министри вече са били разпитани.

Велчев обясни, че повечето от разследванията са за извършени неправомерни разходи на бюджетни средства. “Тук от само себе си се налагат няколко въпроса. Ако е имало нецелесъобразно разходване на бюджета или незаконни обществени поръчки, къде е бил предварителният и последващ контрол? Защо те са допуснати, защо всички сега очакват случилото се да се поправи със средствата на наказателната репресия”, каза главният прокурор.

“Днес сигурно се създава впечатлението, че прокуратурата се използва за политически цели и за разчистване на сметки. Такива подозрения ще има винаги. Не е изключено подобно усещане да има и у някои прокурори. Сигналите срещу бивши министри и други длъжностни лица идват от новото управление. Но нима можем да укоряваме една политическа власт за правото й да започне на светло и на чисто? Този тип поведение е обосновано и рационално. Нещо повече, то е полезно. Не зная дали от всеки сигнал ще излезе наказателно дело, но е сигурно, че подобна демонстрация на нетърпимост, ще създаде стандарт, който ще важи и за новите министри”, коментира Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4858 |02.09.2009 Б. Борисов: 3-те енергийни проекта ясни до 3 месеца . 3| 5477 |31.08.2009 Бойко Борисов сдружава мобилните оператори . 13| 5941 |30.08.2009 Путин бие Борисов 10:3 по забранени думи . 8| 5944 |28.08.2009 Б. Борисов: Прокуратурата има много работа с МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads