Реклама / Ads
1| 4944 |20.10.2016 НОВИНИ

Борисов: Ако всички спазват Маастрихтските критерии като България, ЕС ще бъде стабилен

.
„България, за съжаление, е от малкото страни в Европейския съюз, които съблюдават Маастрихтските критерии за под 3% бюджетен дефицит и под 60% външен дълг. Ако в тази сграда си дадем дума, че те ще се спазват, Европа ще бъде финансово и икономически стабилна и дисциплинирана”. Това заяви премиерът и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов преди срещата на лидерите от Европейската народна партия, която се провежда в Маастрихт.
 

Форумът предшества заседанието на Европейския съвет, което ще започне по-късно днес в Брюксел, и ще разглежда темите миграция, търговски въпроси, както и отношенията между ЕС и Русия.

Благодаря на колегите си от ЕНП и ЕС, че след срещата в Братислава показаха, че Комисията, Европейският съвет, всички ние можем да работим и да взимаме бързо решения – нещо, за което винаги биваме упреквани, коментира министър-председателят. „След многото спорове и дебати най-накрая стъпихме на правилните решения – че трябва да се затворят външните граници, балканският път, влизането да става през официалните ГКПП, да се работи за удължаване на споразумението с Турция“, посочи още той.

 

Във връзка с решението България да получи 160 млн. евро за охрана на границата и овладяване на мигрантския поток, премиерът отбеляза, че за да гарантира изключителна надеждност на външна граница на Европейския съюз, България е заделила за техника и предпазни съоръжения много повече от отпуснатите средства. Борисов обаче изтъкна, че предоставеното от Комисията финансиране е израз на ангажимент и морална подкрепа към направеното от българските власти, каквото е и стартирането от страната ни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Запитан за позицията на България по всеобхватното търговско споразумение с Канада, министър-председателят посочи, че поставеното от нас, съвместно с Румъния, условие е за отпадане на визовия режим.

 

„България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички – и Комисията, и Европейският парламент казват, че сме готови за Шенген, но не ни приемат. Същото се пренася сега за безвизовото пътуване на българи и румънци до Канада. Това, което съм поставил в разговора с премиера Трюдо, е да се пътува безвизово от 2017 г. Иначе самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е не само в интерес на България и Румъния, а на целия ЕС, нарушава се основен принцип. Нека приемат това наше предложение и ще ги подкрепим”, каза министър-председателят и лидер на ГЕРБ пред репортер на телевизията на ЕНП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4103 |17.10.2016 Борисов: Разбрахме се за компромис в името на стабилността . 0| 4900 |15.10.2016 Юнкер до Борисов: Инструментът за подкрепа на бежанците в Турция е в пълно действие . 3| 4550 |13.10.2016 Борисов: Да се плати на миньорите или отнемаме концесията . 1| 3699 |06.10.2016 Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса се отказаха от показанията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads