Реклама / Ads
16| 6241 |08.07.2011 НОВИНИ

Борисов: Археологическите паметници трябва да привличат туристи

.
Бойко Борисов
Софийската метростанция с археологическите разкопки ще бъде най-красивата метростанция в Европа, е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание в сряда, пише в стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.
 

“Ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че кожухът му минава 7 метра под разкопките, за да може да извадим цялата римска инфраструктура и тракийски разкопки. И бъдете сигурни, тази метростанция с археологическите си разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа”, казва премиерът.

Според него археологията и музеите трябва да се обвържат с туризма. “Защото с какво печелят туристическите дестинации? Ето и с теб като бяхме в Черна гора (обръща се към Трайчо Трайков), туристите освен плажа искат и да разгледат, искат историята. Видя какво са направили със „Свети Стефан” и разликата със стария Несебър. Именно затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност.

При обсъждането на решението на Община Бургас безвъзмездно да бъде предоставен теренът с минералните бани, премиерът Бойко Борисов заявява: „Минералните бани в Бургас са с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили.

Така че археология, музеи и тогава Трайков всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари. Ще видите, че това ще са атракции, които всеки турист ще отиде да ги види”, казва Борисов.

За българското Черноморие той казва: "Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички - имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. И не случайно последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим - средно, високо платежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи”, казва Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 117| 5284 |05.07.2011 Б. Борисов: МВР се справя отлично; народът го харесва . 11| 5214 |04.07.2011 Б.Борисов: Щастлив съм, че църквата у нас вече е единна . 65| 6003 |28.06.2011 Бойко Борисов: Някои от скука съчиняват глупости . 13| 6253 |25.06.2011 Б. Борисов: Не броим джамии, а колко нови църкви сме построили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads