Реклама / Ads
2| 7108 |09.06.2017 НОВИНИ

Борисов и Барзани обсъдили и цигарената контрабанда?

.
Кантрабандистът Салам Кадир Фарук пише на Булгартабак...
Военната помощ от България за Иракски Кюрдистан бе сред основните теми, разисквани по време на срещата в София между премиерът Бойко Борисов и държавния глава на автономията Масуд Барзани. Това е заявил пред журналисти съветникът на Барзани Хемин Хаврами.
 
Цитиран е от riataza.com  и много други медии.

Борисов бе принуден да отговаря пред парламента за срещата с Барзани, която първоначално бе премълчана от правителствената пресслужба и Външно министерство. Депутатът от БСП Елена Йончева първа разбули тайната около разговорите, което принуди външният министър Екатерина Захариева да обснява че всичко е наред и няма нищо скрито-покрито. Не обясни обаче, кое е наложило визитата и разговорите да се пазят в тайна.

На срущата със сигурност е станало дума и за огромната цигарена контрабанда, която минава по трасето България – Турция – Иракски Кюрдистан и Сирия. Това е проблем, който Турция огласява отдавна и предприема крути мерки за спирането на трафика на цигари, повечето от които производство на „Булгартабак”. Именно цигарената афера за стотици милиони, според турски източници, бе причина Анкара да забрани влизането в южната ни съседка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. По същият повод два път в Турция бе викан на среща с президента Ердоган главния прокурор Сотир Цацаров. Това е безпрецедентен случай в историята на отношенията Турция – България, коментират пред Фрог нюз дипломатически източници от МВнР, пожелали анонимност.

Турските служби са категорични, че част от печалбите от контрабандата отива за въоръжаване на терористични групировки. За такива Анкара счита и кюрдските отряди в Ирак и Сирия.

Специално за eadaily.com експертът Андрей Ганжа коментира, че Турция, след построената вече стена срещу кюрдите в Сирия, строи нова срещу кюрдите в Ирак. Той е категоричен, че една от целите е да се спре контрабандата на цигари, оръжие, наркотици и петрол. Този трафик храни тероризма, смята Ганжа.

Борисов вече бе на посещения във Франция и Германия. Официалните съобщения бяха, че е разговарял за проблема с бежанците. Отзивите в някои медии и средите на ГЕРБ за триумфа на Борисов в Париж и Берлин скриха обаче темата за присъствието на националистите в управлението и техни крайни позиции и изцепки през последните седмици. И канцлера Меркел, и президента Макрон няма как да подминат нацистките „шегички” на представители на „патриотите”.

 

С Масут Барзани Борисов най-вероятно е уточнявал позицията, която ще изложи пред турския премиер Бинали Йълдъръм тези дни. Не е тайна, че британските тайни служби, както и американското ЦРУ също разкриха „голямата българска следа” в цигарената контрабанда на „Булгартабак”, финансираща тероризма.

Така че, освен прегръдките и позирането за снимки с протоколни усмивки на „приятелство и добросъседство” българският премиер ще отговаря и на неудобните въпроси за участие на политици в мръсното финансиране на терористични групировки. Както и за бездействието на българските служби, прокуратура и ДАНС за пресичането на тази престъпна дейност.

 

Валери Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6424 |09.06.2017 Петъчен скандал в парламента – в центъра Борисов . 3| 14309 |08.06.2017 Огнян Стефанов: В ”Господари на моргата” не съм променил нито една дума на Борисов и Василев . 1| 5783 |08.06.2017 Борисов иска консенсус за павететата на Дондуков . 3| 5661 |08.06.2017 Цветанов топи БСП за оградата на границата, сърдит, че не говорим за визитите на Борисов
Реклама / Ads