Реклама / Ads
3| 4233 |24.02.2020 НОВИНИ

Борисов в битка със статистиката: Вярвам на критиката, не и на лъжата

.
Източник: БГНЕС
Проблемът с демографската криза у нас е огромен. Статистически всяка година все повече българи решават да търсят бъдещето си извън страната, а вътрешните миграционни процеси и урбанизацията превръщат малките населени места призраци.
 

На фона на тази картинка у нас, която осезаемо се влошава с годините, премиерът Бойко Борисов се похвали преди дни, че все повече българи се връщат обратно в България. Това само по себе си е прекрасно, но щеше да е още по-прекрасно, ако в същата тази статистика, разпространена от премиера, беше посочена и в своята цялост. Сиреч - беше дадена и другата страна на монетата.

 

Защото тя е доста по-тъжна и доста по-притеснителна. Защото, оказва се, въпреки че все повече българи се връщат обратно у нас, много повече решават да си тръгнат. Резултатът е отрицателен естествен прираст.

 

Ако през 2012-а напусналите страната българи са били около 14 000, а завърналите се - около 5000, то през 2018-а България са напуснали малко над 31 000 български граждани, а в нея са се завърнали, както отчита премиерът, малко над 16 000. И тъй, демографската картинка в страната става още по-лоша, а фактите се представят избирателно, за да се замаже положението.

 

Но премиерът е обиден и категоричен - приема критика, но не и лъжа и коментира публично във Facebook изнесената статистика.

 

“Факт е, че според данните на НСИ - Национален статистически институт броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти. Вярно е, че все още има много българи, които заминават, но пък има и много, които се прибират у дома. Докато преди посоката беше само една, сега немалък брой хора отиват да научат нещо ново, да се доусъвършенстват и се връщат в България. За да бъде страната ни по-добро място за живот, работя за запазване на кохезионната политика, за привличане на нови инвеститори, за енергийна диверсификация, за повишаване на доходите, за развитие на инфраструктурата и т.н.

 

Предстои важна работна седмица и ще продължа да правя всичко възможно за развитието на страната, за да може посоката на хората да е само една и тя да е към България. В заключение, когато аз съобщавам добра новина, опонентите ми и анализаторите Николай Драганов се надпреварват да обясняват „това не е вярно, не било точно така“. Частната медия bTV е излъчила репортаж, ползвайки същите данни, докато аз съм бил в самолета на връщане от Брюксел. Лъжем ли bTV, аз и НСИ - Национален статистически институт? Приемам критика, но не и лъжата”, написа премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4490 |24.02.2020 Борисов: Според НСИ броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти . 41| 16889 |24.02.2020 Кольо Колев за „Къщата в Барселона“: Има едно маце. Дори Борисов да има връзка, да си плаща масрафите . 20| 11260 |23.02.2020 ”Ел Периодико”: Хората на Борисов ни изкарват руски агенти . 4| 4742 |23.02.2020 Корнелия Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads