Реклама / Ads
87| 5606 |07.02.2013 НОВИНИ

Борисов от Брюксел: Целенасочена кампания!

.
Премиерът Борисов е в Брюксел на двудневна среща на върха на ЕС
Не знам за такива документи, не чета и не се интересувам. Това е последното издихание на мафията в България.Така премиерът коментира новите публикации около досието „Буда”. Коментарът на Бойко Борисов дойде от Брюксел. Там той е на извънредна среща на върха. Лидерите на Евросъюза отново ще спорят за бюджета до 2020 г.
 

Във всичко, което се тиражира, ако имаше 0,00001 процент истина, отдавна да са ме размазали при тази ярост, с която виждате какви комбинации непрекъснато използват, заяви Борисов отново.

Явно е, че това е целенасочена кампания, както и че са чакали Спас Спасов, човекът, който е забъркал цялата каша, да умре преди месец, за да няма виновен. Какви ги е забъркал той (Спасов - покоен служител на ЦСБОП - бел. ред.), ще си отнесе тайните в гроба, коментира Борисов. Сега сме 2013 година, те говорят за 1996 г. БСП и ДПС са били толкова пъти на власт от тогава. Ако са знаели, тези хора са били живи, защо не са го казали, допълни Борисов.

Най-големите доказани полицейски служби в света не само са ме награждавали с ордени и медали, а в последните дни дори всички аплодират действията на службите, които реално ръководя или съм ръководил преди пет години, посочи премиерът.

По думите му във вестниците преди години охранителната фирма ИПОН, ръководена от него, е била определяна като "втората НСО", тъй като е пазела политически фигури като Генадий Зюганов, Николай Рижков, Тодор Живков по митингите му в страната, след това и Симеон Сакскобургготски. Представяте ли си какъв скандал щеше да е в момента и как щяха да се обясняват и сини, и червени, ако в единия случай са наблюдавали политически своите опоненти, а сега се крият под глупостите си, които са сътворили тогава. Нито една от тези информации нито е доказана, нито е вярна, заяви Борисов.

Относно атентата в Бургас премиерът Бойко Борисов изрази готовност да информира своите колеги от Европейския съвет за хода на разследването, ако те пожелаят.

"Това е наше вътрешно разследване", уточни той пред български журналисти. "Трябваше да се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност", добави премиерът.

"Разчитаме много на ливанското правителство, на Канада, на Австралия и на всички, през чиито територии въпросните лица са преминали или стояли", допълни той. За тримата уличени извършители премиерът отбеляза, че са доказано свързани помежду си. "Брънката, която липсваше, беше третият човек. ДНК на един от извършителите ми даде основание да позволя вече със степен на вероятност да се съобщи информацията, очаквана с месеци", заяви Борисов.

"Както в Белия дом пред американския президент Барак Обама, така и в Лондон, в присъствието на премиера Дейвид Камерън, съм казал, че докато няма доказателства, които по добър начин да показват цялата схема на движение, не бих дори коментирал", уточни министър-председателят.

Извън темата "Буда", Борисов заяви, че е оптимист за европейските преговори и надеждите му са България да получи повече пари, въпреки цялостното орязване на евробюджета.

Предвид това, че ние сме страната, която дава най-малко, а получава най-много от европейския бюджет, целта ни е да получим малко повече от това, което досега усвояваме от фондовете. Бихме желали да бъдем включени и в програмите за справяне с младежката безработица, да бъде подпомогната по-нататъшната дейност по АЕЦ "Козлодуй", допълни премиерът. Той отбеляза, че България е финансово дисципилинирана държава и това го е изстрадал българският народ.

Парите, които страната усвоява от европейските фондове, отиват за инфраструктура, екология, административен капацитет. През България преминават пет основни транспортни коридора, това засяга всички държави в ЕС, това е средство за свързването на Европа с Азия, допълни Бойко Борисов.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви в Брюксел, че не е убедена в постигането на споразумение по бюджета на ЕС заради все още твърде раздалечените позиции. "Ще направя всичко възможно за постигане на споразумение, тъй като в тези времена, на фона на тази икономическа несигурност и висока безработица, е от огромно значение да бъдем предвидими", изтъкна Меркел, цитирана от ДПА.

Тя допълни, че засега не може да каже дали ще бъде постигнато споразумение в края на срещата или ще се стигне до ситуация, при която мнозинството ще трябва да приеме годишен бюджет на траншове. По думите й, важно е да се балансират предпазливите разходи и солидарността между нетните платци и бенефициенти в бюджета на ЕС.

"Няма да се съглася, ако Европейският съюз забрави земеделието и растежа", заяви френският президент Франсоа Оланд. Цитиран от Франс прес, той изтъкна, че е дошъл да търси споразумение, но то трябва да бъде постижимо. "Ако някои не проявят разум, ще направя така, че да ги вразумя, но до известна степен", предупреди френският президент.

Британският премиер Дейвид Камерън от своя страна посочи, че няма да има споразумение, ако бюджетът не бъде орязан допълнително. "През ноември представените цифри бяха наистина прекалено високи. Ще трябва да бъдат намалени. И ако това не стане, няма да има споразумение", каза Камерън при пристигането си в Брюксел.

"ЕС не бива да бъде имунизиран от този вид натиск за намаляване на разходите, трябва да постигне ефективност и да бъде сигурно, че парите се харчат разумно", допълни британският премиер, цитиран от ДПА.

Холандският му колега Марк Рюте от своя страна се съгласи, че "не може да се обясни на европейските граждани, че трябва да има икономии навсякъде, а Европа да продължава да харчи пари". Той обеща да подкрепи разходите за наука, иновации, растеж и заетост.

Чехия е готова да наложи вето на предложения европейски бюджет за периода от 2014 до 2020 г., съобщи премиерът й Петр Нечас, цитиран от чешките медии. "Идвам в Брюксел за разговори по финансовата рамка със силен мандат от чешкото правителство. Намираме това предложение за неприемливо. Готови сме да използваме правото си на вето", обяви Нечас, цитиран от агенция ЧТК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5895 |07.02.2013 Парламентът отказа на десницата Борисов да бъде изслушан за атентата в Бургас . 51| 5692 |07.02.2013 Цветанов: Никой не изнудва Борисов . 9| 5366 |07.02.2013 Борисов получи заплаха за убийство . 4| 5086 |07.02.2013 Борисов заминава за Брюксел да обсъжда евробюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads