Неделя, 26 Май 2019, 08:30
Реклама / Ads
Frognews
58| 5862 |27.07.2012

Борисов: Човешката глупост минава всякакви граници на моменти

.
Б. Борисов
Така премиерът коментирал казусът с нашите берачи на боровинки в Швеция. Той поискал този, който е причинил на хората това, да бъде разследван веднага.

Между 1200 и 1500 български граждани берат боровинки в последните месеци в Швеция, става ясно от думите на министъра на външните работи Николай Младенов от заседанието на кабинета в сряда. В стенограмата от сайта на Министерски съвет четем, че те са пристигнали там без договори, изглежда подмамени от лице, поне една от групите, в различни части на държавата се намират в момента, някои от тях са пред посолството в Стокхолм, други са в лагери извън Стокхолм. Започва социално напрежение покрай тези хора, които са отишли там без договори, пак казвам и без ангажимент за доходи. Трябва да направим максималното, за да може те да бъдат върнати в България и съответно който е организирал или подмамил, да понесе пълната наказателна отговорност за подобен тип действие... Разстоянието е голямо, съответно цената на връщането им е висока. Няма разрешителни българските превозвачи да пътуват до Швеция, търсим възможност да се осигури или транспорт оттам или да се осигури оттук разрешителни. Някои вече са се върнали, има някои общини, които са осигурили подкрепа за това... За всичко това предвидени средства, както можете да си представите, няма ... на място трябва да предприемем извънредни действия еднократно, които да не служат за прецедент за бъдеще. Затова има предварителен разчет за осигуряване на финансиране за такава евакуация, пак повтарям, това не трябва да се повтаря втори път в България и трябва да има много строги и ясни правила, че хората не могат да бъдат подлъгвани от някакви мошеници и престъпници, които ги пращат в другия край на Европа, за да търсят някакви договори. Не може хората да пътуват без да имат договори за работа, не може да смятат, че съответно по този начин ще постигнат нещо. Веднъж завинаги трябва да се сложат максимални наказания на хората, които се занимават с това и да се започне разследване на трафик на хора, което, разбира се, шведската полиция е готова да координира с нас, обяснява Н. Младенов.

Да се разпише, че тази помощ е еднократна. Случва се за втори път между другото, след Финландия преди година. Тук е по-мащабна сумата, която изисква, за да нямаме в бъдеще и някои юридически тежести от гледна точка на други хора, които са някъде по света самостоятелно или в групи, отговаря финансовият министър  С. Дянков.

От момента на постъпване на информацията от страна на Швеция ние сме предприели действия за установяване причините за стигането до тази тежка ситуация. Ние сме в координация с Министерството на външните работи по всички тези стъпки, които трябва да бъдат направени впоследствие, съобщил на свой ред вицепремиерът Цветан Цветанов.

Да се провери какви влакове има, какъв най-евтин транспорт в краен случай, ако се наложи да ги прибираме, призовал премиерът Б. Борисов.
Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората. Но да тръгнат и без договори, без нищо… Така или иначе наши сънародници са, опасността от това възникне проблем с шведските власти, те не са ни длъжни, да се намери най-правилното сечение. И от една страна, добрината на държавата, но от друга страна – по никакъв начин това да не става прецедент. Макар че, повярвайте ми, в момента, в който вземем сега тази точка под условие, при всеки подобен случай те ще казват – да пратят самолет да ни приберат, защото ние сме излъгани, казва премиерът.

В Министерството на външните работи започна да работи група, която да формулира закон за отговорността на българската държава към нашите граждани в чужбина, за да може да се фиксират законово какви отговорности държавата има по отношение на българите в чужбина в случай на евакуация, в случай на подобни кризи, които вероятно оттук нататък ще ни съпътстват, казал Н. Младенов.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бойко Борисов: Атентатът нямаше как да бъде спрян 63| 4862 |24.07.2012 . Борисов: Камикадзе е задействало бомбата; убито, главата му била на 100 м. 21| 6051 |19.07.2012 . Борисов: Ако е имало заплаха, дали нямаше да вземем мерки? 46| 4809 |18.07.2012 . Б. Борисов: Съжалявам, че Станишев не е до мен за доклада 13| 5411 |18.07.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах