Реклама / Ads
28| 7775 |12.06.2009 НОВИНИ

Борисов дал документи на Роберт Матанич

.
Бойко Борисов уредил хърватския килър и членовете на т.нар. банда за мокри поръчки с документи на български спецслужби и военна полиция с български имена. Това съобщава сензационно сръбският вестник “Курир”, цитирайки показания на Матанич.
 

Роберт Матанич бе екстрадиран у нас на 31 август 2007 година при изключителните мерки за сигурност. Те бяха предприети след като две седмици по-рано сръбската полиция бе открила, че Матанич с помощта на въоръжен екип отвън е планирал да избяга от затвора “Сремска Митровица”, където до екстрадирането си в България той излежаваше наказание от две и половина години затвор.

Бандата на Роберт Матанич се свързва с най-големите поръчкови убийства, станали в България в периода около 2004 година . В бандата са общо 11 хървати, сред които и безследно изчезналият Иван Може.

В момента хърватският килър е в затвор в Загреб. Той е основен заподозрян за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич и директора на маркетинга в списание “Национал” Нико Франич.

Много бързо след задържането си в края на месец октомври миналата година Матанич се съгласява да сътрудничи на хърватските служби, но в началото на месец април получава статут на защитен свидетел. Тогава той посочи Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, като основният организатор на атентата срещу Пуканич, който бе взривен в двора на редакцията на списанието на 23 октомври 2008 г. в центъра на Загреб.

Според сръбското издание “Курир” Матанич се е запознал с Йосич през 2001 година благодарение на Джурович, с когато се договарят за прехвърляне на оръжие в Ротердам. Матинич тогава е признал, че работи за Йоца Амстердам в България. Там той се сближава с мафиотския бос Милчо Бонев - Бай Миле, когото по-късно и лично ликвидира. Джурович е предавал парите в България, където Матанич и неговата група са имали документи на български спецслужби и военна полиция с български имена.Това нещо е било уредено от Бойко Борисов, бивш вътрешен министър (така е написано в информацията на “Курир”- бел.ред.), сега кмет на София и кандидат за премиер на страната.

В началото на месец април т.г. пред Белградския окръжен съд Йосич заяви, че докато е бил в страната ни е бил покровителстван от българските служби, тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов. Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос през 2002 година. Йосич беше заловен след телефонен разговор на пл. “Възраждане” в центъра на София. Установи се, че накробосът е живял през последните четири години под името Марко Милосавлевич на бул. “Христо Ботев”, заедно със съпругата си и двете им деца.

След скандалните показания на Йосич в Белград у нас бе назначена специална парламентарна комисия, която има за задача да установи фактите около престоя на наркобоса в България. Съдът в Белград пък призова Бойко Борисов да даде показания по делото “Йосич” на 26 октомври.

Йосич бе на свобода в Белград срещу парична гаранция от 300 000 евро и срещу него се гледа дело за убийство извършено през 1995 година в центъра на сръбската столица. Наркобосът бе наел къщата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич в елитния белградски квартал Дедине. Там бе арестуван на 27 април. В момента той е с мярка задържане под стража по искане от страна на Хърватия. Сретен Йосич се смята за организатор на атентата срещу Иво Пуканич и Нико Франич.

Frognews.bg припомня, че преди да се появи в България, Роберт Матанич се числи към Земунския клан. Работи заедно с Любомир Магаш - Люба Земунеца. В Хърватия е съден само за незаконно притежание на оръжие, но сръбските власти го подозират в извършването на показни разстрели на няколко влиятелни бизнесмени.

Факт е, че хърватските килъри са влизали и излизали от страната ни точно когато бяха убити Евгени Стефанов-Женята, Димитър Малчев-Митко Малкия и Милчо Бонев-Бай Миле.

Роберт Матанич бе екстрадиран у нас на 31 август 2007 година при изключителните мерки за сигурност. Те бяха предприети след като две седмици по-рано сръбската полиция бе открила, че Матанич с помощта на въоръжен екип отвън е планирал да избяга от затвора “Сремска Митровица”, където до екстрадирането си в България той излежаваше наказание от две и половина години затвор.

След 9 месеца престой в следствения арест в България Матанич се върна в Хърватия в края на май 2008 година. Това стана, след като прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него заради липса на доказателства и тихомълком го пусна. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5279 |11.06.2009 Б. Борисов пред "Файненшъл таймс": Аз съм голям почитател на ОЛАФ . 8| 6381 |08.06.2009 Бойко Борисов: Благодаря на Господ и избирателите . 10| 5066 |04.06.2009 Станишев се чуди, защо Борисов не го ще за дебат . 10| 5109 |04.06.2009 Б. Борисов: Станишев ми е много малък, за да му играя по свирката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads