Реклама / Ads
40| 6701 |05.03.2011 НОВИНИ

Б. Борисов: Докладът на Департамента на САЩ е с висока оценка за нас

.
Бойко Борисов
Ние приемаме Доклада на Департамента на САЩ като вид мониторингов доклад. Гражданските организации и наблюдателите считат, че по-добър доклад на Департамента на САЩ за България не е имало.
 

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция след среща с посланика на САЩ, Н. пр. Джеймс Уорлик.

В пресконференцията участват още министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

Премиерът Борисов заяви, че заради по-добрия граничен контрол пътят на наркотиците започва да заобикаля нашия Балкански път. Той изтъкна, че се отчита силната политическа воля на правителството както и това, че констатацията идва от доклада на Европа, и от доклада на Департамента на САЩ, е една от най-силните оценки, която кабинетът има.

Премиерът посочи, че още следващата седмица започват консултациите с парламентарните групи за Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. „Само искам да напомня, че това, което е в заключението на доклада на Европа и в доклада на САЩ относно промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, заради които опозицията напусна пленарна зала, се отчитат като най-големи постижения на това правителство”.

На въпрос дали чуждестранният инвеститор "Лев Инс" е привикван по разпореждане на премиера в ДАНС, за да му бъде съобщено да не се свързва с опозиционни политици, за да не пострада бизнеса му, Борисов отговори категорично, че от "Лев Инс" не са викани по негово разпореждане. Положихме огромни усилия да не стане така, че след шума от арестите, да не фалира компанията. Не знам дали знаете, допълни той, че ако една застрахователна компания фалира, държавата с толкова пари трябва да влезе, за да плати на хората полиците, поясни Борисов.

Премиерът изрази надежда докладът да бъде прочетен и от Лазар Груев, и от главния прокурор Борис Велчев. Премиерът обяви, че очаква отговор от Груев и от градския прокурор на София Николай Кокинов защо осем месеца стои дело, без да му се назначава дата. Още когато бях кмет, бяха внесени материалите в прокуратурата за източване на общинска фирма, уточни Борисов. Той видял "въпросното лице да се вози в "Бентли", вместо да е в затвора.

„Около 15 хил. души египтяни са на границата с Либия и не им дават да пресекат границата. Еврокомисар Кристалина Георгиева е в непрекъсната връзка с нас. Самолетът ни е готов и чака да излети във връзка с тази хуманитарна мисия, включително дори може да пратим одеяла и лекарства, ако е необходимо”, заяви премиерът Борисов. Той посочи, че ситуацията е много динамична.

Външният министър Николай Младенов допълни, че вече имат потвърждение от властите в Либия. „След повече от ден, в който либийско-тунизийската граница беше затворена е имало множество сигнали за бой на хората, които искат да преминат границата, както и за отнемане на тяхно имущество. В крайна сметка границата е била преди минути отворена”, заяви Младенов

Той посочи, че българската операция за включването ни в евакуацията започва до час. „България ще бъде една от страните, която ще отговори на искането на Кристалина Георгиева да подпомогнем тази изключително тежка хуманитарна ситуация, която се развива на границата между Либия и Тунис, в която за близо 60 хил. човека има около шест химически тоалетни и липсва храна, липсват лекарства”, заяви Младенов.

Премиерът Борисов допълни, че нашият самолет е така оборудван, че да може да прави по три курса на ден и да извози около 500 души на денонощие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 160| 27264 |25.02.2011 Борисов: Не построим ли „Белене”, токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира . 56| 7707 |24.02.2011 Б. Борисов: Няма да ме вкарвате в жълтении и вестникарски клюки! . 12| 4984 |22.02.2011 Борисов: Върнахме се на пътя на добрите перспективи . 45| 5579 |11.02.2011 Борисов: България е сред малкото, извадени от свръхдефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads