Реклама / Ads
0| 4054 |27.10.2016 НОВИНИ

Борисов: Двата основни приоритета на правителството са образование и здраве

.
Бойко Борисов
Благодаря на Департамента по енергетика на САЩ, на Вашите предшественици и на самия Вас, за това, че отделиха тези пари за нещо, което касае здравето на хората. Това е първостепенно за двата основни приоритета на правителството – образование и здраве.
 
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, обръщайки се към посланика на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин по време на представянето в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) – БАН на произведеният по поръчка ускорител Циклотрон TR24 и обявяването на началния етап на строежа на специализираната сграда за него, цитиран от Фокус. „На теория, надали има партия и политик, който да не каже, че образованието му е приоритет”, посочи Борисов. 
„Вчера отпуснахме 3 милиона лева на Българската академия на науките, за да може бързо да си направят обществената поръчка, да си намерят кой да им го построи по възможно най-бързия, но и най-сигурния начин, защото това си е една мини ядрена централа”, допълни още той. Премиерът припомни, че това ще бъде уникално съоръжение за Балканите и Югоизточна Европа. 

Бъдещето на циклотронния център е свързано с провеждането на научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология, нови материали, археометрия и други. „Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечението на онкоболните идваха от Унгария, от Чехия със самолети”, подчерта премиерът. Циклотронът е закупен благодарение на помощта от близо 3 млн. долара на Департамента по енергетика на САЩ, 2 милиона долара от АЕЦ „Козлодуй” и 3 млн. лева от Министерство на образованието и науката. От своя страна Министерски съвет одобри отпускането на 3 млн. лева за построяването на специализирана сграда, в която да заработи ускорителят. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6674 |24.10.2016 Борисов: Доган е Лео Меси, Радев е Орешарски №2 . 9| 4293 |20.10.2016 Борисов: Заради атаките в Сирия съм „за” санкциите срещу Русия . 1| 4945 |20.10.2016 Борисов: Ако всички спазват Маастрихтските критерии като България, ЕС ще бъде стабилен . 3| 4103 |17.10.2016 Борисов: Разбрахме се за компромис в името на стабилността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads