Реклама / Ads
42| 5754 |02.03.2012 НОВИНИ

Борисов: Една партия в Холандия разиграва целия Европейски съвет

.
Б. Борисов
Това е прецедент в ЕС, който ще изиграе много, много лоша шега, съобщи още премиерът по повод нежеланието на Холандия София и Букурещ да се присъединят към Шенгенското пространство.
 

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген остава за септември и това беше договорено снощи след дискусии в Европейския съвет и консултации на неговия председател Херман ван Ромпой с държавните и правителствени ръководители на България, Румъния и Холандия, съобщи БНР. Не е ясно дали тогава ще има данни за отпадане на граничния контрол.

Премиерът Бойко Борисов очаква през октомври да бъде определен като срок за отваряне на въздушните и морските граници.

Въпреки масирания европейски натиск Холандия остана непреклонна, че София и Букурещ не са направили достатъчно срещу престъпността и корупцията и, че няма да даде подкрепа за Шенген преди юлския доклад на еврокомисията. Така беше решено въпросът да бъде обсъден отново на първото след него заседание на вътрешните министри през септември.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой определи това като напредък и добави, че вече има пътна карта за приемането на България и Румъния, а премиерът Бойко Борисов каза по повод на холандска съпротива: „Това е прецедент в ЕС, който ще им изиграе много, много лоша шега, защото не една държава, една политическа партия всъщност в Европа разиграва целия Европейски съвет. Не Холандия, една партия в Холандия. Това е проблемът. Ние сме изпълнили критериите. И просто е под достойнството ни вече да говорим по тази тема”.

Постигнатата снощи договореност за септември днес трябва да влезе и в заключенията на Европейския съвет. Проектодокументът предвижда дотогава да бъдат определени и приложени необходимите мерки за успешно разширяване на Шенгенската зона. Дипломати разтълкуваха това като техническа и експертна помощ, включително и от „Фронттекс” за допълнително подобряване на граничния контрол. За въпросните мерки, премиерът каза: „Мерки всеки ден се предприемат по линията на полицейското сътрудничество, съдебно сътрудничество. Всеки ден се правят нови и нови неща”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 7178 |01.03.2012 Холандия отново ни отсвири за Шенген . 90| 5699 |29.02.2012 Борисов: Ако не върнат бонусите, ще има уволнения . 30| 5820 |27.02.2012 С. Паси: Нямам намерение да правя партия! . 197| 9104 |26.02.2012 Д. Джамов: Идва русофилска партия, ще помагат руски борци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads