Реклама / Ads
7| 5682 |30.01.2010 НОВИНИ

Борисов и Ердоган без посредници се разбраха за ЕС и Набуко

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Днес е вторият ден от официалното посещение на българската правителствена делегация в Турция, водена от премиера Бойко Борисов.
 

Програмата започва в 11 ч. в Истанбул , когато на министър-председателят и част от делегацията ще се срещнат с кмета на мегаполиса Кадир Топбаш, след което те ще бъдат приети и от валията Муамер Гюлер.

От особено важно значение са разговорите с Вселенския патриарх Вартоломей в Патриаршията, насрочени за 14,30 ч.
След това българската делегация ще се отправи към храма „Свети Стефан”, известен още като „желязната църква” заради специфичния си градеж. Там ще се състои среща с настоятелството на „Фондацията на Православната църква на Българската екзархия”.

Както стана ясно снощи, българският министър-председател се ангажира да започне процедура по включването на пловдивската джамия в списъка на защитените от ЮНЕСКО паметници, но поиска турската държава да направи същото и за българската църква „Свети Стефан”. Храмът се нуждае от сериозна реставрация и ремонти.

Във вчерашния ден двамата премиери се обединиха и около констатацията, че "между България и Турция не е необходимо да има партии посредници в политиката, защото тя е основана на добруването на двата народа. България и Турция, като две съседни страни продължават своите добри отношения в рамките на НАТО и международните организации”, заяви Бойко Борисов.

"Смятам, че посещението на Бойко Борисов е ново начало в развитието на турско-българските отношения. Убеден съм, че първото му посещение в Анкара ще допринесе за заздравяването на братските отношения между двете страни”, заяви премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

Министър-председателят на Турция отбеляза, че се развива взаимодействието в рамките на черноморското сътрудничество и сътрудничеството в Югоизточна Европа, и изказа благодарност за оказаната от България подкрепа за членството в ЕС.

По отношение на „Набуко” той поясни, че е било постигнато единомислие по въпроса за бързото реализиране на проекта. „Сигурността на енергийните тръбопроводи е изключително важен момент и с България действаме заедно в това направление. Говорихме какво още може да се направи за ускоряването на този процес”, заяви от своя страна Ердоган.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5359 |29.01.2010 Борисов и Ердоган бистрят комшулука на тайна среща . 3| 5284 |28.01.2010 Борисов: Страх ме е от инжекции и рязане . 0| 5528 |28.01.2010 Борисов сменя целия фонд "Тютюн" . 12| 5231 |25.01.2010 Янев: Борисов се прави на екшън-мен, Дянков върши глупости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads