Реклама / Ads
29| 5515 |27.04.2011 НОВИНИ

Борисов: Европейските правила са за всички

.
Бойко Борисов
Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в ЕС и сме много по-напред от вас. Тава каза днес в типичния си леко ироничен стил премиерът Бойко Борисов в Загреб, който присъства на съвместна пресконференция с хърватския премиер Ядранка Косор.
 

Борисов отбеляза, че Хърватия няма нужда от мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи, какъвто бе наложен на България и Румъния при присъединяването им в ЕС. За България обаче миниторингът от ЕК е единственият шанс за промяна на съдебната система, тъй като тя е конструирана изцяло от предишното правителство и е независима, подчерта българският премиер.

В същото време той прогнозира, че до една–две години мониторинговият механизъм ще отпадне, защото "ще изпълним критериите, които трябваше да бъдат изпълнени преди присъединяването на България към ЕС".

Един ден Европа ще има един прокурор, единна съдебна система, единна полиция и тогава ще има най-добрата борба с корупцията, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът коментира и процеса по оценяването на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство. Той заяви, че България вече е технически готова за членство. В същото време Германия, Франция, Холандия и други страни обвързват членството с постигането на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Борисов пък обвърза присъединяването на България в "Шенген" с бюджетния дефицит на страните членки на ЕС. Той посочи, че както трябва да се спазват всички критерии за членство в "Шенген", така трябва да се изпълняват и критериите за дефицит под 3 %.

Европейските правила са за всички и трябва да бъдат спазвани от всички държави-членки на общността, изтъкна Бойко Борисов. Както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 г., с който да заковем дефицита под 3 %, така това трябва да направят всички държави-членки на ЕС. Колкото повече те говорят за Шенген, толкова повече ние ще говорим за трите процента дефицит. Но, ако ние предложим тези, които не изпълняват критериите под 3 процента дефицит, които ЕС е приел в Маастрихт, какви санкции да им се наложат?”, коментира Борисов.

Борисов заяви още, че България твърдо подкрепя членството на Хърватия в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4917 |20.04.2011 Б. Борисов: Нахалство са заплатите над моя таван . 30| 5710 |13.04.2011 Борисов: Като фокусник съм - във всяко сако имам лентичка . 41| 5095 |10.04.2011 Б. Борисов: Нишката между Дянков и Трайков беше скъсана; сега сме единни . 2| 5744 |06.04.2011 Почти всички деца в домовете са с родители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads