Реклама / Ads
2| 3813 |07.07.2018 НОВИНИ

Премиерът: Форматът ”16+1” цели укрепването на Европа, Брюксел не вярва

.
Бойко Борисов
Премиерът Борисов отбеляза при откриването на Формат ”16+1”, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече възможности за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. В Бpюĸceл пък го cмятaт зa oпит зa paздeлянe нa EC. Блoĸът ce пpoтивoпocтaвя и нa ĸитaйcĸия нaтиcĸ дa изpaзи oбщa пoзиция c ĸитaйцитe cpeщy тъpгoвcĸитe пoлитиĸи нa CAЩ нa cpeщaтa в Πeĸин.
 

В София започна Седмата среща на върха "16+1" с участието на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Премиерът Бойко Борисов откри бизнес форум с участието на стотици бизнесмени от големи компании в различните държави.

 

Премиерът отбеляза, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече възможности за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. С това послание той пожела да успокои всички в Европа, които смятат, че форматът за сътрудничество с Китай пречи. Борисов отбеляза, че имаме редкия шанс за страните от Централна и Източна Европа, защото Китай гледа положително на процесите, които се развиват в тези страни на Балканите и всеки може да подобри отношенията си с Пекин:

"Имаме огромни възможности. Западните Балкани, които досега така ги наричаме, не могат да се разглеждат като сами, защото Гърция, България, Румъния, които сме в ЕС, Хърватия, Словения - всеки един проект в инфраструктурата пряко касае и тези страни".

 

От своя страна лидерът на Китай Ли Къцян отбеляза, че е вдъхновен от факта, че сътрудничеството постига огромен успех и напредък, дори на фона на глобалната икономическа криза и бавното възстановяване след това.

 

"Радваме се на бързото развитие на бизнес взаимоотношенията на Китай с 16-те страни. Търговията за първите 5 месеца на тази година е нараснала с 24,5%, посочи той.

 

Разширяването на търговските партньорства между държавите от Централна и Източна Европа и Китай ще бъде обсъдено по време на срещата във формата 16+1. Тя е част от възобновяването на Пътя на коприната от страна на Пекин. Инициативата "Един пояс, един път" цели да реализира огромни китайски инвестиции в множество държави на няколко континента.

 

Въпреки че повечето анализатори в Западна Европа гледат на инициативата "Един пояс, един път" и специално на формата 16+1 като геополитически ход на Китай за по-голямо влияние, държавите от Централна и Източна Европа го виждат като възможност. Това потвърди и премиерът Бойко Борисов при вчерашната си среща с китайския си колега Ли Къцян, а може би най-големият проект, който може да бъде реализиран с китайски средства, е АЕЦ "Белене".

 

"Контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, високотехнологично развити държави, действително по проекта "Белене" бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира да ни помогне да го изведем до успешен край", заяви Борисов.

 

Китай има сериозни инвестиции в някои от балканските държави - например в Румъния, Сърбия и Унгария, а гостуването на Ли Къцян у нас съвпадна и с поредното повишаване на напрежението между Съединените щати и Китай и въвеждането на серия от търговски мита.

 

"Търговската война никога не би била решение", подчерта Ли Къцян.

Програмата предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и заседания на тема инфраструктура, енергетика, туризъм и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4745 |14.06.2018 Пирински: Комисията да докладва за корупцията в целия ЕС . 6| 4940 |09.06.2018 Полицията с мерки за гей парада през целия ден . 4| 7399 |06.06.2018 Полицаи пред Фрог: Пелов се прицели в Панчев, след като разбра, че жена му изневерява с него . 3| 4957 |16.05.2018 Станишев: Срещата в София е историческо събитие за целия регион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads