Реклама / Ads
5| 5330 |13.08.2010 НОВИНИ

Борисов: ЕС ни хвали за това, за което президент и опозиция ни критикуват

.
За България е стратегическо изгодно да има излаз на Бяло море. Защо до този момент не е проектирана магистрала "Струма"? Горещите въпроси зададе лично министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ и Дарик радио.
 

попита Борисов. Според него това са инфраструктурни проекти жизнено важни и за Гърция и за България, а бизнесът след тях е за милиарди. Тази магистрала излиза на Видин мост 2, ва за радост той вече се строи активно, благодарение на това, че спасих пари, похвали се премиерът. Той отново отбеляза, че ние сме единствената територия по река Дунав, която има само един мост между България и Румъния. Добре е, че със сегашното правителство на Румъния убедихме Брюксел да можем да ползваме парите около 150 млн. евро, припомни Борисов и изтъкна, че тази магистрала е важна за ритъма на Северна и Южна България тази магистрала е жизнено важна.

Бойко Борисов посочи, че геостратегически за България изграждането на тези магистрали е равно на милиарди евро печалби за държавата, уточни Борисов. Той се похвали още, че преди 15-20 дни, Плевнелиев и Дончев убедили европейските чиновници, и те казали, че са готови да видят проекта и за "Хемус". Премиерът отчете, че на 16 август е трябвало да бъде пусната "Марица", но заради нередности този срок ще се проточи до 31 август.

Робърт Зелик ни каза има политическа воля, има доверие, работата на правителството се оценява високо за тази година. Какво липсва – липсва административен капацитет и то не защото са глупави българите, а защото тези, които имат тези качества отдавна заминаваха в чужбина, и по разни банки да работят, където заплатите са в пъти по-големи, заяви анализира Борисов. Според него ако всичките тези хора са държавни чиновници този административен капацитет ще е много по-висок. Ние ще ви помогнем, след като има воля, след като променяте това, което искаме от вас, това казват тези отвъд Океана и в Европа, посочи гостът.

Борисов отчете, че ако правителството му е действало по времето на излишъците е щял да залее с асфалт цялата държава, но въпреки това се акани да го направи.

Във външен план премиерът отчете, че българите имат уважението и на Вашингтон, и на Брюксел, и на Москва, , а правителството действало така, че интересите на държавата да бъдат защитавани. Канцлерът Меркел януари ни покани, сега веднага ни връща визитата, това е важно, защото трябва да влезем в Шенген. Тя е много приятна, човечна, футболен запалянко, като влезе на Съвета и всичко спира да се храни, да пие, само я слушат какво тя ще каже. Изключителен респект имат от нея, заяви Борисов.

Планетата полудя, ако някой беше казал че ще има 40-градусова жега в Москва, кой ще ви каже, че това може да се случи. Ще става и по-тежко, сега за 5 години се изсипват доста често по 100 л на квадратен метър дъжд у нас.

Премиерът се спря и на темата за енергетиката. Той отчете: "Газпром” е една частна корпорация. Когато Путин си определя геополитиката тогава и “Газпром” са му малки, проблемът, е че това трасе на Димитровград ни е по-скъпо, на Зайчар ни е по-евтино. Ще видим каква ще е разликата в цената, за да може сърбите да поемат една част от парите, а другите ще се поемат от общото дружество, уточни Борисов. Така той внесе светлина относно информация на съседите газопроводът “Южен поток“ да минава през Димитровград, а не Зайчар.

Борисов отчете като грешка да се слага цялата съдебна система под общ знаменател. Той бил убеден, че хората в съдебната система знаят, че между тях има много калпави колеги, които уронват престижа. Но премиерът бил доволен, че МВР не се огъна, че прокурорите не се огънаха пред конфликтите.

Променихме НПК, още трябва дори да се променят нещата. Това, за което президентът и опозицията най-много ни критикуват, то беше най-силно подчертано и похвалено в европейския доклад - специализираният съд, НК, НПК, това беше най-силно оценено от ЕК. С цялата ми почит и уважение към съдиите, нека ни подскажат: променете тези два члена. Няма нито един в ареста здрав, провокира ги премиерът Борисов.

Всичко, свързано със здравната реформа, е когато лекарският съюз го одобри. Лично моя е грешката, че при избора на стария министър – министър Нанев, той е много добър лекар, но той не става за министър. И реално ние загубихме 6-7 месеца, и здравната реформа се движи с 6-7 месеца назад, отбеляза премиерът. Той посочи, че правителството разчита на здравия разум на лекарите, но ако искат да стачкуват, да стачкуват, ако искат да ни свалят, ако се върнат Станишев и Доган – да им е честито, предупреди Бойко Борисов.

Премиерът отчете, че като кмет на София му е било по-лесно, защото в София всичко е било уредено.
От средата на другата година ще ни стане по-лесно, ще пуснем спортната зала в София, ще излезе 2012 година метрото в целия му вид, София ще придобие съвсем друг вид като вид и комуникация.
Една от най-големите заслуги на правителството е, че ние не вдигнахме данъците, ние имаме най-ниските данъци. Не се изкушихме като всички останали да вдигнем ДДС. Премиерът призна, че ако сега е бил в опозиция щял да критикува единствено за забавената здравна реформа с 6-7 . Той отчете още е че е закъснял с назначаването на Томислав Дончев. Трябваше да го сложа като министър още от началото, а не след 6 месеца.

"Президент трябваше да стана 2005 година, защото тогава нито имах партия, нито имах такава отговорност. Дори на първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, на втория щях да го бия. Сметнах, че е по-добре той да си остане президент, имаме си опитен президент, който се старае много, ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че той прекрасно се справя с работата си”, заяви Борисов. Трябва всички да дадем максимума от себе си, мисля, че българите не го правят. Има и дисциплинирани, но има и такива, които се правят на тарикати, каза още премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6398 |06.08.2010 Б. Борисов: Кой ще връща парите, изтеглени от пуснатите във "Всичко коз"? . 28| 5248 |04.08.2010 Б. Борисов: ВСС е рожба на три партии и Красьо Черния . 24| 5342 |02.08.2010 Борисов: Разликата между мен и Станишев е 1 млрд. лева . 27| 5395 |23.07.2010 Борисов: Защо БСП се бори срещу правото за почивка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads