Реклама / Ads
17| 4928 |09.02.2015 НОВИНИ

Борисов: Имаме потенциал да разпределяме газ за Югоизточна Европа и ЕС

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. Затова нашето правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ, на конкурентни цени.
 
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Събитието се провежда в София по инициатива на премиера. В приветствието си той отбеляза, че целите на България са в съзвучие с тези на Европейския енергиен съюз.

В срещата участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа, както и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.

„През зимата на 2008 г. България беше страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава българската държава е решена да не допуска подобен риск. За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф", допълни министър-председателят.

Той отбеляза, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.

Премиерът Борисов посочи още, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС. „Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага", допълни той.

По думите на министър-председателя именно затова провеждането на днешното заседание, посветено на свързването на газовата инфрастуктура в региона, има ключово значение. „Искам да ви уверя че българското правителство, в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия, е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на енергийния съюз", заяви Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5852 |08.02.2015 Борисов: Всички институции отрекоха за незаконно подслушване на недоволни граждани . 10| 4764 |06.02.2015 Имаме ли право да вземем правосъдието в свои ръце? . 22| 5067 |04.02.2015 Нинова брули Борисов: Нищо не направихте за наводненията! Обещавате и не изпълнявате! . 0| 4652 |02.02.2015 Пенсионните фондове: Имаме положителна доходност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads