Реклама / Ads
34| 4977 |18.05.2011 НОВИНИ

Б. Борисов: Да изнасяме висшисти като футболисти

.
Б. Борисов
Нашите вузове можели да привлекат много повече чужди студенти, както и български младежи, чиито семейства живеели в чужбина.
 

България да изнася висшисти, както прави с футболистите. А не да финансира обучението на студентите с държавни пари, пък те после да отиват да се реализират в странство, заръча премиерът Бойко Борисов на просветния министър, пише Труд.

Как ще стане това трябва да реши Сергей Игнатов. Двамата бяха заедно на Седмия форум на иновациите в х-л “Шератон”. Според министър-председателя не било редно да се инвестира в обучението на младежите, а после те да се реализират в странство и без ангажимент към държавата. “Как е във футбола? Там се продават футболисти навън, но от трансфера им печелят клубовете”, нагледно обясни Борисов. И призна, че идеята му да се обвърже обучението на студентите с бъдещето им дошла от новината на “Труд”, че до края на годината 1000 лекари ще напуснат страната.

“Преди 20 г. в България са се изучавали в пъти, пъти, пъти повече чуждестранни студенти по медицина. Тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи - дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава”, разпали се Борисов. После му даде още една задача: да се увеличи приемът на чуждестранните студенти. А като ги обучим, да “продадем” на техните държави.

Задачите на премиера свариха Игнатов напълно подготвен. “На 5 юни ще внесем поправки в Закона за висшето образование, с което се облекчава признаването на документите на чуждите студенти у нас”, каза министърът. Но тепърва ще се мисли как може да се обвърже обучението на студентите, което се плаща от държавата, с реализацията им. “Не бива да забравяте, че сме членове на ЕС и пазарът е много голям, а всеки има право да избира къде да се реализира”, обясни Игнатов. Според него обаче нашите вузове можели да привлекат много повече чужди студенти, както и български младежи, чиито семейства живеели в чужбина, пише още Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5021 |17.05.2011 Борисов: Всички кметове са като наши . 28| 5431 |16.05.2011 Борисов: Луд умора няма, това е ролята на МВР в България . 95| 6835 |15.05.2011 Б. Борисов: Между БСП и ДПС ще изберем ДПС! . 32| 6001 |11.05.2011 Борисов: Не искаме категорично подкрепата на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads