Реклама / Ads
19| 5581 |30.03.2014 НОВИНИ

Борисов към Лили, Томислав и Ивелина: Отлично!

.
Борисов седна до журналистите по време на пресконференцията
Днес не участвах пряко, но присъствах и слушах внимателно от страната на журналистите пресконференцията, която дадоха пред медиите Лили, Ивелина и Томислав. Поставих им отличен и на тримата, защото много точно определиха проблемите, които незабавно трябва да бъдат отстранени от управляващите, за да не ни спрат парите от ЕК по ОП “Околна среда”.
 

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на личния си профил във Фейсбук.

По-рано днес Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Ивелина Василева обявиха на пресконференция, че за реализация на проектите по ОП „Околна среда” разплатените 1,5 млрд. лева за сметка на държавния бюджет, за сметка на българския данъкоплатец са под риск.

„Под риск са средствата, защото днес е краят на март и средствата не са възстановени. От друга страна, ангажимент, който има правителството, е те да бъдат плащани за сметка на бюджета и да не се прекъсват плащанията. Но ако до края на май средствата не бъдат разплатени от ЕК, преминаваме в процедурата на пълно спиране и замразяване на парите”, обясни Павлова.

По думите й, ако се реализира този сценарий, през пролетта на 2015 година, последната за усвояване, има хипотетичен шанс европейските средства да бъдат блокирани.

„Това означава, че минимум 2 млрд. лева са под риск – тези 2 млрд. лева са средства, вече блокирани и невъзстановени за държавния бюджет, което с натрупване в този период, може да достигне драстична сума, с която да е „загробен” дефицитът на държавата”, допълни Павлова. Тя посочи, че в над 50 града се реализира програма ОП „Околна среда” – „това са над 2 000 км разкопани улици и изкопи, градовете на практика са непроходими”.

„Политическата ситуация е нажежена, но ние сме длъжни при такава ситуация не само да алармираме, но и да предлагаме решения. Понеже става дума за стотици проекти и двата месеца до края на срока не са достатъчни – плоска финансова корекция е единственият изход – да се иска от ЕК финансова корекция. Бих счел за добра корекция – ако тя е под 5% - разход, който да е платен от държава”, каза от своя страна по темата бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Той изтъкна още, че предизборната кампания все още не е започнала и не трябва тя да бъде фокусирана върху случилото се в ОП „Околна среда”. Има теми, по които политическото разделение вреди на България, подчерта Дончев.

След като чу цялата пресконференция по темата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ставайки от мястото си, похвали участниците с думите: "Отлично, дайте си бележниците!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 6041 |29.03.2014 Станишев: Борисов е по-опитен в овладяването на банки . 90| 7316 |29.03.2014 Борисов: Пази Боже, БСП да се занимава с банки . 38| 5642 |27.03.2014 Борисов: Няма лошо лидери на партии да пият по една вода . 9| 5793 |27.03.2014 Емил Димитров: С Борисов се чувам на два месеца веднъж, БАСТА не е патерица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads