Реклама / Ads
17| 4802 |09.07.2019 НОВИНИ

Борисов към сръбския премиер: ”Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл”

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, на която постави въпроса за дипломатическото напрежение между София и Белград след остро изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич, съобщи БНР.
 

"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който викаме си посланици, правиме си, а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на сръбския си колега след вечеря в известния ски курорт Яхорина.

 

Борисов повтори, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на Ивица Дачич след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

 

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да коментира остро и да призова българския премиер "да не дава акъл". На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

 

"Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър. Аз съм най-добронамереният човек за него", каза българският премиер на Бърнабич. От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

 

Временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева бе извикана вчера в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията, възникнала след изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг.

 

Пред Крулева още веднъж бе заявено, че изявлението на премиера Борисов е "неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна, въпроса за териториалния интегритет", съобщи министерството.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това", се казва в съобщението.

В открития разговор от сръбска страна е изразена изненада от това, че по този повод посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство.

 

Повторена е готовността на Сърбия да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България и още веднъж е изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

От сръбското външно министерство съобщават, че Дачич ще се срещне днес с българския външен министър Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4368 |08.07.2019 Борисов пристигна в Сараево . 0| 3953 |08.07.2019 МВнР настоява Сърбия да се въздържа от изказвания като това за Борисов . 6| 4909 |08.07.2019 Борисов се среща тази вечер с Ердоган . 14| 4682 |08.07.2019 Футболни босове обещаха мир и любов пред "съдиите" Борисов, Цацаров, Маринов и Михайлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads