Реклама / Ads
11| 5373 |27.10.2010 НОВИНИ

Борисов "клекна" - склони за частична национализация

.
Премиерът Борисов
Правителството отлага проблема с ранното пенсиониране на работещите в тежки условия до 2014 година и се отказва частично от национализацията. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на частните пенсионни фондове и синдикатите.
 

Сметките в професионалните фондове на хората, които ще се пенсионират до 2014 година, ще бъдат закрити. Парите ще бъдат прехвърлени в НОИ, където ще постъпват и осигурителните им вноски. Все още не е ясно дали тези средства ще влязат в отделен фонд или в общия фонд за пенсии.

Според финансовия министър Симеон Дянков към НОИ ще бъдат прехвърлени малко над 100 милиона лева.

Около това решение е постигнато съгласие между частните пенсионни фондове и синдикатите. Според фондовете е по-добре тези хора да се пенсионират през НОИ, защото ще получат по-високи пенсии. Изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова обясни, че това обаче не важи за младите хора, работещи в тежки условия, които в бъдеще ще получат много по-високи пенсии от професионалните фондове.

Ако професионалните фондове започнат да плащат от догодина, възрастта на категорийните работници трябва да се повиши автоматично с три години. Това е залегнало в сегашния вариант на Кодекса за социално осигуряване, приет през 2000-та година.

"От десет години се знае за ситуация, но никой нищо не е направил", посочи Борисов.

По-рано в сряда трябваше да се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което трябваше да бъдат разгледани промените в пенсионната система, но то бе отложено за петък.

От Българската стопанска камара (БСК) съобщиха, че причина за отлагането на заседанието е поисканата от работодателите допълнителна информация за промените, свързани с професионалните пенсионни фондове.

Работодателските организации са изпратили писмо до министъра на финансите и председател на НСТС Симеон Дянков с искане за допълнителна информация за предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Дянков се е ангажирал да подготви исканата информация и да я представи в петък в 15.00 ч. в Министерството на финансите на заседание на Комисията по бюджетна политика към НСТС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5111 |25.10.2010 Б. Борисов: Няма да оставя без парно СУ . 44| 11608 |25.10.2010 Е. Сугарев: Цветанов и Борисов ще платят с живота си, ако не победят Ал. Петров . 7| 4944 |24.10.2010 Борисов бие БСП и с паднал рейтинг . 55| 8593 |23.10.2010 Трактора вкара в интрига Борисов и Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads