Реклама / Ads
14| 5525 |07.11.2013 НОВИНИ

Борисов лъсна в офшорка с Цветелина и СИК-аджии

.
След Росен Плевнелиев, Бойко Борисов също лъсна в офшорка, но този път със СИК-аджии. Бившият премиер е бил съдружник в офшорна фирма в Кипър, заедно с Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев. "CHIMTEX (CYPRUS) LIMITED" e с регистрация в столицата Никозия и е с предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество.
 

Дружеството не е декларирало финансови отчети за дейността си пред местните власти. За негов директор акционерите назначили автомонтьор.

Проверка в Търговския регистър на Кипър установи, че дружеството е регистрирано на 10 октомври 1994 г. с капитал от 5000 кипърски лири. Според документите в Министерството на търговията на Кипър съдружници в офшорката са четирима български граждани - Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев. Те имат равни дялове, а Цветелина Бориславова има генерално пълномощно да я представлява. Дружество със същото име "Химтекс"- АД четиримата регистрират по същото време и в България – с предмет на дейност търговия с химикали и нефтохимически продукти с капитал от 1 милион лева.

Представител на офшорката в Никозия, която дублира името на българската фирма, е бил кипърският гражданин Андреас Максулис. Той е бил директор на фирмата, без да притежава акции в нея. Адресът на автосервиза в Никозия, посочен за връзка с покойния вече Андреас Максулис, се намира в съседство с офиса на офшорното дружество. Проверка в департамента за търговска регистрация в Никозия към министерството на търговията установи, че офшорката никога не е представяла финансови отчети пред властите в Кипър, въпреки че законът изисква фирмите да подават годишна информация за дейността си, включително за приходите и разходите си. Тя е регистрирана от местна адвокатска кантора през две свързани помежду си дружества – Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited.

Според кипърското законодателство, действащо към момента на регистрацията на Chimtex, всяка фирма на чужденци трябва да има секретар, който да бъде местен гражданинин или кипърска фирма. За свой секретар Chimtex е посочила Markyp Servisec Limited.

Двете дружества са с регистрация на адреса на адвокатската кантора в Никозия, където е регистрирана и самата oфшорка, показа проверката. Те са дъщерни на една и съща компания за административно обслужване - "ADMINICO MANAGEMENT SERVICES LIMITED" с адрес в град Лимасол. Неин директор е собственикът на адвокатската кантора, регистрирала офшорката – Джорд Савидис. Той отказа среща с нас въпреки многократните ни опити да се свържем с него.

При регистрацията на Chimtex двете кипърски дружества Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited пoлучават по една акция от офшорното дружество, а останалите 998 акции се разпределят между българските съдружници. След това Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited прехвърлят акциите си на единия от собствениците - Живко Делчев. Според търговския регистър на България Живко Делчев е съдружник на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова в друга фирма в България -“Цебра“- ООД заедно с Румен Николов – Пашата, регистрирана година по-късно.

През 97-ма година офшорката в Кипър е преименувана на Bipetalous Trading Limited, а българските собственици прехвърлят акциите си на двете кипърски дружества - Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited. Според търговския регистър на Кипър офшорката е все още действаща, но никога не е подавала финансови отчети за дейността си. От адвокатската кантора, която е регистрирала дружеството и на чийто адрес са офисите на настоящите собственици Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited, отказаха да дадат информация с мотива, че e служебна тайна.

По време на пресконференция в БТА Николай Бареков обясни, че разследването на журналистката Диляна Гайтанджиева е направено по документи, които самият той получил от партньор, когото Борисов е измамил в качеството си на бизнесмен. "Това бяха последните документи, които оставих, напускайки телевизията, на най-близкия си човек там.

"Борисов сега се опитва да прехвърли отговорността към най-близкия си човек – Цветелина Бориславова", обяви Бареков и изчете sms, изпратен от Борисов: "Аз даже спомен нямам. С финансите се занимаваше Цветелина". Това са фактите. Борисов дължи отговори за това защо не е огласил наличието на тази фирма, защо се дублират две дружества – крият печалба или се занимават с незаконна дейност, с какво се занимава фирма, трима от акционерите в която са членове на СИК. Имам съмнение, че става въпорс за амфетамини, синтетична дрога или контрабанда с гориво, коментира Бареков. Според него логичен е и въпросът защо Борисов крие своето съдружие с Пашата, защо офшорката не е подавала финансови отчети в Кипър, както го изисква законът там и  защо автомонтьор на 70-80 години е назначен да върти бизнеса им.

За тези 24 години злощастен преход ние се нагледахме на канско и зверско нарушаване на българските закони от почти всички по високите етажи на властта. Но когато станеш политик и пренесеш тези практики в политиката, нарушенията вече са против нацията, против обществото, обясни Бареков. Той твърди, че в тази офшорна компания е заровено кучето на взаимоотношения на Борисов със силовите групировки и хората, които бяха най-близки до него, когато управляваше държавата 3,5 години.

Това, което показваме с настоящото разследване, ще бъде доразвито в операция "Държава". Тя ще стартира, в момента, в който имаме мнозинство и аз стана министър-председател. Ще направя тотална проверка на имущество и доходи на всички, участвали и участващи в управлението след 1989 г. Първият, който ще бъде проверен, ще бъда аз. После са и моите министри, а след това и останалите. Те ще бъдат буквално разкостени, законно, с участието на всички служби, на данъчните, специалните части, ако трябва ще се включи и прокуратура. Ще се провери дали парите, усвоен от тези политици, не са някъде заровени. И този цирк ще види българският народ в края на прехода – как някой политик е заровил милиарди в двора на братовчед си, например. Гарантирам че и това ще видим. Ще успеем да докажем къде са парите и да ги върнем на българския народ, защото това са неговите пари, зарече се Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5402 |07.11.2013 Борисов: Кой предупреди ДПС за Бисеров? . 74| 7124 |06.11.2013 Николай отвръща на Бойко:Борисов освен Винету е чел и Наказателния кодекс . 53| 5847 |06.11.2013 Борисов съди Бареков за 10 000 лв. . 25| 5232 |06.11.2013 А. Кутев: Борисов не е в НС, защото го е страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads