Реклама / Ads
44| 5718 |17.09.2013 НОВИНИ

Борисов летял за 26 хил. да обядва с Ердоган

.
Венцислав Лаков, депутат от "Атака" и председател на Временната анкетна комисия за проверка на "Авиоотряд 28" Източник: Булфото
Пътуването на бившия премиер Бойко Борисов до Турция за работен обяд с Ердоган през юни 2011 година е струвало 26 840 лева. Това стана ясно на предпоследното заседание на Временната анкетна комисия за използването на "Авиоотряд 28", проведено днес.
 
През януари 2011 година Бойко Борисов е летял до Япония, за да връчи купата в януарския турнир по сумо, като полетът е струвал 77 293 лева, сочат данните на външно министерство.

На 10 април 2010 година Борисов е имал среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, присъствал е и на мача Реал - Барселона, полетът е струвал над 14 000 лева, съобщи по време на заседанието председателят на Временната анкетна комисия за използването на "Авиоотряд 28" Венцислав Лаков.

Той поясни, че комисията е получила информация от МВнР за полети на "Авиоотряд 28", за които до този момент не са имали данни.

"През май 2010 година Бойко Борисов е посетил Щутгарт, където е участвал в откриване на българска инвестиция, на 20 октомври същата година той е бил в Мюнхен за икономически ден на България, на 6 ноември 2010 година Борисов е бил в Италия за благотворителния мач, договорен със Силвио Берлускони", добави Лаков.

От други документи, които комисията е получила от Министерството на отбраната, става ясно, че военна техника е използвана под наем от филмови продукции. Отправих запитване до МО кога и какви договори са били сключване за използване на армията за снимане на филми, получих писмо от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната, че са намерени поне два договора за ползване на военна техника с фирмата на Дейвид Варод "Ню Бояна филмс", обясни председателят на комисията.

Единият договор е от 10 октомври 2011 година и той е за наемане на летателна техника за филма "Непобедимите 2". Разрешението, с което е дадена техниката, е подписано от Аню Ангелов. С договора е нает хеликоптер "Кугър" за 212,50 лева на летателна минута. Другият договор с "Ню Бояна филмс" и с него са наети два танка и няколко БТР-и.

Бизнесмени платиха полетите ни до Косово и до Йордания, заяви по време на заседанието бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той разказа, че комисията обаче разполага с информацията, че тогавашният министър на земеделието Мирослав Найденов е бил начело на делегация до Прищина, летяла с военно-транспортен самолет "Спартан" на 18 август 2011 г. От комисията са получили информация от МЗХ, че няма данни каква е била целта на посещението до Прищина.

"Учудва ме отговорът на МЗХ за полета до Косово, екипът, подготвил информацията до парламентарната комисия е същият и в момента, и те много добре знаят целта на посещението. Полетът е осъществен на 17 август 2011 г.", заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

"Дни преди това на извънредно посещение в България беше вицепремиерът на Косово с молба за хуманитарна помощ, тогава имаше нарушена доставка на основни хранителни продукти за Косово. Имаше среща между премиерите на двете страни, на която присъствах и аз.
Апелираха към нас от България да започнат да идват доставките, които те обикновено получават от Сърбия. Взе се решение аз да сформирам бизнес делегация", разказа той.

"В Прищина проведох среща с премиера на Косово, имаше и форум, на който представители на българския бизнес направиха контакти с търговски вериги от Косово, този полет беше платен от бизнесмените, участвали в делегацията. Прибрахме се в същия ден, в който и излетяхме", обясни той.

"Не виждам финансов проблем. Помогнахме в този случай и български хранителни стоки успяха да влязат в Косово", коментира Найденов.
Председателят на комисията обясни, че данните показват, че разходите по този полет до Прищина в размер на над 8000 лева са платени чрез трансфер от МЗХ към МО, т.е МЗХ е платило на МО полета.

Найденов разказа, че и полетът му с "Авиоотряд 28" до Йордания през март 2011 също е платен с бизнесмените, участвали в делегацията му. Ползвахме "Авиоотряд 28" и при наводнението в село Бисер, тогава ползвахме "Кугър" на ВВС.

"Кугър" ползвахме и при блокадата на българо-гръцката граница и при пожара над Бистрица, разказа Найденов.

Много пъти съм бил част от екипа на министър-председателя при негови визити на различни региони при откриването на различни инфраструктурни обекти, най-често в тези пътувания министър-председателят Бойко Борисов е бил придружаван от мен, от министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, министърът на транспорта, министърът на културата. Тези полети са доста, нямам спомени колко са, каза още бившият министър на земеделието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5568 |17.09.2013 Борисов: БСП финансирали предизборната си кампания от Пловдивския панаир . 87| 5986 |13.09.2013 Борисов контраатакува: Мързеливците да не ми казват, че съм спал . 43| 6468 |11.09.2013 Ахмед Доган е сред най-добрите политици на прехода, четка го Борисов . 32| 4775 |11.09.2013 Летял съм до Луната? А тройната коалиция до Нептун и Плутон!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads