Реклама / Ads
69| 7703 |22.11.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Мартин Димитров е патерица на Иван Костов

.
Бойко Борисов
Учудвам се, че в България толкова малко се дебатира темата колко пари ще получим от Европейския съюз. За следващия програмен период са застрашени именно малките бивши социалистически държави.
 

Това коментира премиерът Бойко Борисов пред НТВ. Той заминава за Брюксел днес, за да вземе участие в специално заседание на Европейския съвет, на което ще се обсъжда многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г.

Има спорове между големите държави. Вече на никой не му се дават пари на нации, които малко работят, а много печелят. Надеждите за България на този съвет не са големи, изрази опасението си Борисов, въпреки че България служи за пример за усвояване на средства от европейските фондове.

"Преди ден получихме близо 300 милиона лева от Брюксел по последните плащания, които имаме за годината. Вярвам, че ще си получим и останалите пари", заяви премиерът.

Борисов коментира темата с Венета Марковска: "Аз й благодаря, че най-накрая, след третата ми молба излезе в пенсия и даде възможност държавата да няма проблем в Брюксел."

Той поясни, че в парламентите във всички държави именно парламентарните групи се обединяват след дебати. “Пак припомням, че ГЕРБ пое управлението с малцинство. Никой на мое място нямаше да поеме политическа отговорност да състави самостоятелно правителство в условията на най-тежката криза. Ние го направихме, но за да минават важните решения, ние трябва да имаме още 4-5 депутати, които да ни подкрепят в Парламента”, каза Борисов.

“Сега, след като в парламента Синята коалиция ни обвини, че не искаме да работим с тях, предложихме на най-голямата партия в дясно – СДС да номинират те свой кандидат, който нашите депутати ще подкрепят. Защото, ако ги слушаш отстрани - от Синята коалиция са готови да управляват. Самостоятелно. И ние казахме на СДС – имате възможност да номинирате човек, стара партия сте и това е възможно”, заяви премиерът.

Положението в Синята коалиция Борисов определи като жалко, тъй като десницата има желание да управлява самостоятелно държавата, а на дела не доказва, че е в състояние. Борисов отрече СДС да е патерица на ГЕРБ. "В момента патерицата е една. Мартин Димитров е патерица на Иван Костов и това е ясно на всички", коментира премиерът.

Според Борисов мониторинговият доклад на ЕК е от важно и съществено значение за страната ни. “Аз не случайно съм казвал, че този мониторингов доклад е необходим. Аз не мога да повярвам на това, което прочетох тази сутрин, че прокурор е оттеглил протест срещу Марио Николов. Това е катастрофа! Ако това е вярно, какво ще отговорим пред Брюксел?"

Много работни места ще бъдат осигурени по проекта "Южен поток". Ставаме първи разпределител на газа и вече няма как България да има проблем, заяви премиерът. Това е един добър проект за България - не харчим пари, осигурява работни места, екологично чист е, минава по старото трасе, по-късно ще взимаме и такси, посочи още той.

"Ние като партия сме за ядрената енергия, но сме против АЕЦ "Белене" - да даваме пари там, където ги нямаме", каза Борисов.

Пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" вършат чудесна работа. Нормално е, след като първи, втори, трети и четвърти реактор се изведат, да се отвори седми, смята премиерът.

Не знам какво пресмятат социолозите.Вярвам, че българите ще оценят усилията ни и отговорността, която поехме, хващайки се с управлението в толкова трудно време, заяви премиерът по повод публикувани данни, че разликата между ГЕРБ и БСП вече била само 3 процента. Не желая да коментирам данните на социолозите. Приемам, че техните проучвания са такива и са верни. Но как да приема, че хората са недоволни от преговорите и намаляването на цената на газа. Това логично ли е. Логично ли е хората да не приемат и да са против направените неща, финансовата стабилност, постреното от нас. Предишни правителства отбелязваха края на преговори с фанфари и духова музика. Ние си вършим тихо и кротко работата, без много шум. Нека хората да преценят. Тяхната дума е важна и ще е решаваща на изборите, категоричен е Борисов.

 

Няма да има връщане назад по отношение на забраната за пушене. Според Борисов хората ще свикнат постепенно. Той уважавал изборът на всеки дали да пуши или не, но смята, че не бива да се правят компромиси. Премиерът припомни, че преди години се е пушило в самолетите, но сега дори не можем да си го представим. Пушело се е и в Народното събрание. Още по-отдавна се е пушило и в трамвая, но днес ако някой запали цигара, останалите пътници щели да го изгонят, смята Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 5400 |19.11.2012 Борисов: Ако не бях направил спортната зала, къде щяхте да ходите на концерти? . 162| 7622 |17.11.2012 Б. Борисов: БСП се пукат от яд какво сме направили! . 11| 5237 |14.11.2012 Борисов: Вотът на недоверие е поредната целувка на ДПС към БСП . 6| 6722 |14.11.2012 Борисов: Ще плащаме да не пропуснем и една звезда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads