Реклама / Ads
32| 11280 |14.09.2012 НОВИНИ

Борисов мисли в бъдеще – поемаме ЕС през 2018-а

.
„Вече поставяме на дневен ред българското председателство на Съвета на ЕС и, макар да се вижда далеч в бъдещето – втората половина на 2018 г., подготовката ни трябва да започне възможно най-рано“, заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.
 

Той обяви това по време представянето на Доклада за развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на датското председателство на съвета на ЕС (януари-юни 2012 г.) и основни приоритети по време на кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли-декемвреи 2012 г.).

Според Борисов изминалият период е бил успешен за страната ни, защото България е постигнала важен напредък по ключови теми.

По думите на премиера през първите шест месеца на 2012 г. били проведени интензивни преговори за финансовата рамка, развитието на кохезионната политика, селскостопанската политика. „Датското председателство постигна напредък по тях,” отбеляза Борисов.

По думите на премиера страната ни е постигнала напредък по два важни приоритета – отделянето на кохезионната политика в отделен подраздел на финансовата рамка и продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва”, посочи Борисов.

„На 1 юли Кипър прие председателството на ЕС. Кипърското председателство акцентира на 4 теми – устойчива Европа; Европа с икономики, основани на ръст; Европа, по-обърната към своите гражданите; Европа по-близо до своите съседи,” отчете също премиерът.

Критики към кабинета отправи депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски. По думите на бившия финансов министър, въпреки че страната е член на ЕС вече шеста година, при това преобладаващата част от това време при управлението на ГЕРБ, нито един от приоритетите не е реализиран.

„Провали се широко прокламираното членство в ЕРМ 2 и Шенген. Нашата страна не стартира добре при усвояване на еврофондовете, но все пак, заемахме средните места по този показател в ЕС, а сега сме на едно от последните,” добави Орешарски.

Според социалиста съществува реална опасност да загубим заделените за България средства. „Не планираме какво финансиране ще искаме занапред и за какви политики,” предупреди той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5489 |14.09.2012 Борисов: Купихте два нискотарифни еърбъса и се чудим какво да ги правим . 18| 7200 |14.09.2012 Бойко Борисов ще се отчете пред депутатите . 109| 7035 |13.09.2012 Борисов: На Путин няма да му е приятна срещата в България, ако знае за иска . 29| 5575 |12.09.2012 Борисов нареди до 24 май новите спортни зали да са готови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads