Реклама / Ads
20| 5587 |19.10.2012 НОВИНИ

Борисов: Много колеги не са си извадили поука от кризата

.
Източник: Пресцентър, МС
Много от лидерите на страни членки в Европейския съюз не са си извадили поуки от кризата, изказа съжаление министър председателя Бойко Борисов по време на посещението си в Брюксел.
 

"Продължава да се говори за увеличаване на дълга, за повишаване на бюджетните дефицити, за харчене на повече от произведеното от държавите, а това в никакъв случай няма да ни направи по-конкурентоспособни спрямо страните извън ЕС", каза Борисов.

Той добави, че много държави в момента имат големи дългове, които някой някога ще трябва да плати, предава БТА. Борисов определи като несериозно и безотговорно поведение към следващите поколения нарушаването на основното германско правило - колкото изкарваш, толкова да харчиш като държава, както и растежът да не бъде на основата на повишаване на дълга.

След 10-часово заседание лидерите на ЕС се договориха за създаване на банков съюз в Еврозоната. 6 000 банки ще попаднат под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) от догодина.

Въпреки че страната ни още не е част от Еврозоната, България иска да присъства при приемането на решения за европейските банки, тъй като голяма част от трезорите у нас - 85-90% принадлежат на чужди банки.

Борисов обясни, че въпросите как точно ще бъде осъществяван банковият надзор в еврозоната, какви ще бъдат правата на Европейската централна банка, дали ще има еврокомисар по финансите, ще бъдат решавани догодина. Затъналите в дългове държави са настоявали въвеждането на новите правила да е от началото на 2013 г., но това няма как да стане толкова бързо.

На заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС Борисов отново поставил въпроса за Шенген. Той заявил, че България, без да бъде част от зоната без гранични проверки, е надеждна граница на Европа. "Харчим много пари за бежанците, които в момента влизат у нас по лагерите и местата за пребиваване", допълни министър-председателят.

Той увери своите колеги да бъдат спокойни, въпреки че не е честно България да посреща голяма част от бежанската вълна, след като е изпълнила всички критерии. Европейската комисия все още не е подписала договор за екстрадиране с Турция и работим с Анкара по наше споразумение, а това създава проблеми на България. Той изрази надежда холандският премиер Марк Рюте отново да постави въпроса пред парламента в Хага.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7672 |18.10.2012 Непълнолетен убиец: Добре е, че в закона има много вратички, за да съм на свобода . 63| 7138 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена . 20| 6544 |16.10.2012 Държавата воюва с Баневи за пари..., за много пари . 48| 5471 |15.10.2012 Б. Борисов: Повече пари за наука, за образование, за учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads